Venäläiset vastustavat eläkeiän nostamista – Valtion kassasta loppuvat ruplat

Työttömyys lisääntyy ja palkkoja alennetaan, siksi eläkesäätiöihin kertyvät rahat eivät riitä eläkkeiden maksamiseen Venäjällä. Valtion budjetista maksetaan puuttuvat rahat, tänä vuonna noin biljoona ruplaa. Nyt keskustelu eläkeiän nostamisesta kiihdyttää tunteita.

Yle maailmalla: Moskova
Katunäkymä Moskovasta.
Katunäkymä Moskovasta.Kerstin Kronvall / Yle

Keskustelu eläkeiän nostamisesta kiihdyttää kansalaisten tunteita Venäjällä. Kysymys ei ole siitä, etteivät ihmiset olisi valmiita työskentelemään kauemmin. Jo nyt hyvin moni eläkeläinen käy töissä. Eläkettä pidetäänkin enemmän ikälisänä palkkaan kuin mahdollisuutena nauttia vapaa-ajasta.

– Tuttavani jäi eläkkeelle, eikä hän ehtinyt nauttia mökkielämästä, ei matkustamisesta eikä rakkaasta metsästysharrastuksestaan, vaan kuoli heti, sanoo Veronika, joka ei halua kertoa sukunimeään.

Tästä syystä ei pitäisi nostaa eläkeikää, hän sanoo. Toisaalta moni pystyy hyvin työskentelemään eläkeläisenä, siksi eläkeikää voisi nostaa, Veronika pohtii.

Hyvin moni venäläiseläkeläinen työskentelee. Tämä johtuu osaksi siitä, että sekä palkat että eläkkeet ovat pieniä.

– Yhdistämällä pienen eläkkeen ja pienen palkan saa vähän enemmän, Veronika naurahtaa.

Eläkerahoja ei jää säästöön

Venäjällä naiset saavat eläkettä 55-vuotiaina, miehet viisi vuotta myöhemmin, 60-vuotiaina. Eläkerahat tulevat työnantajilta, jotka maksavat eläkkeisiin käytettävät rahat eläkesäätiöihin monimutkaisen prosenttijärjestelmän mukaan.

Eläkeikäinen nainen työskentelee julkisen vessan hoitajana.
Eläkeikäinen nainen työskentelee julkisen vessan hoitajana.Kerstin Kronvall / Yle

Eläkesäätiöihin on tarkoitus kerätä rahaa myös tulevien vuosien eläkkeisiin. Tähän ei kuitenkaan nyt pystytä. Eläkerahaa virtaa sisään aivan liian vähän siksi, että työpaikkoja vähennetään ja palkkoja alennetaan.

Valtio maksaa puuttuvan osan, tänä vuonna noin biljoona ruplaa eli noin 14 miljardia euroa.

Valtiovarainministeri sanoo, että valtio ei pysty ylläpitämään nykyistä järjestelmää. Aivan liian pieni osa kansasta maksaa nyt eläkkeitä ja maksetut rahat menevät suoraan nykyisiin eläkkeisiin. Työntekijöiden omien eläkkeiden tulevaisuudesta ei ole varmuutta.

Nopea päätös olisi poliittinen itsemurha

Poliittisesti päätös nostaa eläkeikää vaikuttaa tosin melkein mahdottomalta. Sitä ei ainakaan voi tehdä nopeasti, sanoo Venäjän liittoneuvoston eli parlamentin ylähuoneen puheenjohtaja Valentina Matvijenko. Korkeintaan voisi pidentää työssä oloa jollakin kuukaudella vuosittain esimerkiksi kymmenen vuoden aikana, Matvijenko sanoo.

Eläkeikää ei voinostaa, sanoo puolestaan kansanedustaja Jevgeni Fjodorov. Hän perustelee tätä sillä, että hallituksen suosio on muutenkin alhainen. Jos eläkeikää nostetaan, hallituksen kannatus romahtaa, Fjodorov sanoo.

Kaksi eläkeläistä kohtaa.
Kerstin Kronvall / Yle

Fjodorov edustaa pientä Oikeudenmukainen Venäjä -puoluetta.

Hän ehdottaa, että vain nuorille, jotka nyt aloittavat työuraansa, säädetään korkeampi eläkeikä.

– Tämä olisi oikeudenmukaista, he tietäisivät, mikä odottaa, sanoo Fjodorov.

Poliittisesti kysymys on herkkä myös siksi, että kommunistipuolue voisi saada lisää kannatusta tällaisen päätöksen jälkeen. Sosiaaliset kysymykset ovat sen valtti. Kommunistipuolue on ainoa varteenotettava vastustaja valtapuolue Yhtenäiselle Venäjälle.

Eläkekeskustelu on vienyt paljon huomiota Venäjän poliittisessa keskustelussa tänä syksynä. Voi olla, että tähän on tietoisesti panostettu, jotta muut syyt valtion rahojen hupenemiseen eivät nousisi pinnalle. Niitä ovat muun muassa kustannukset Krimin valtauksesta ja Syyrian sodasta.

Muutettu 19.10.2015 klo 9.15: Biljoona ruplaa on euroissa noin 14 miljardia, ei miljoonaa.