Tutkimus: Sukkulamatokoiraat tavoittelevat seksiä jopa ravinnon kustannuksella

Kun koiraspuoliset sukkulamadot opetettiin yhdistämään suola nälkään ja seksiin, ei suola enää haitannutkaan niitä.

tiede
Caenorhabditis elegans
Sukkulamato eli latinaksi Caenorhabditis elegans.MPG / EPA

Tutkijat ovat löytäneet koirasspuolisen sukkulamadon aivoista aiemmin tuntemattoman hermosoluparin, joka näyttäisi saavan ne pitämään seksin mielessä ja tavoittelemaan sitä jopa ravinnon kustannuksella, kertoo ScienceDaily-sivusto. (siirryt toiseen palveluun)

Sukkulamato eli latinaksi Caenorhabditis elegans on erittäin hyvin tunnettu eliö, ja ensimmäinen, jonka perimä selvitettiin kokonaan. Sukkulamatoja ei esiinny tavalliseen tapaan koiraina ja naaraina, vaan niitä on vain koiraina ja kaksineuvoisina.

Kaksineuvoiset sukkulamadot voivat lisääntyä myös itsekseen, joten niillä ei ole tarvetta hakea kumppania. Koiraiden laita on toisin.

Englantilaisen University College Londonin ja yhdysvaltalaisen Albert Einstein College of Medicinen tutkijat kokivat yllätyksen, kun he löysivät koiraspuolisesta sukkulamadosta aiemmin tuntemattoman hermosoluparin, joka sai nimen MCM.

MCM soluja löytyi vain seksuaalisesti kypsiltä koirailta. Tästä tutkijat päättelivät, että niillä täytyy olla jotain tekemistä lisääntymiskäyttäytymisen kanssa, kertoo tutkimusta johtanut tohtori Arantza Barrios.

Koe vahvisti: Seksi tärkeämpää kuin ravinto 

MCM:n tehtävä selvisi tutkijoiden järjestämässä kokeessa, jossa testattiin matojen kykyä yhdistää kaksi asiaa toisiinsa.

Tutkija pitivät aluksi sukkulamatoja nälkäisinä tilassa, jossa oli tasaisesti suolaa. Madot oppivat yhdistämään suolan ravinnon puutteeseen. Seuraavassa vaiheessa madot siirrettiin tilaan, jossa suolaa oli paikoin kasaantuneena, paikoin vähemmän. Tuolloin kaikki madot pyrkivät välttämään suolaisia paikkoja.

Kun koirasmadot opetettiin yhdistämään suola nälkään ja seksiin, ei suola enää haitannut niitä. Käyttäytyminen tulkittiin merkiksi siitä, että koiraat yhdistivät suolan ja seksin voimakkaammin kuin suolan ja ravinnon puutteen.

Samanlaista käyttäytymistä ei havaittu kaksineuvoisilla, eikä niillä koiraiilla, joiden MCM oli poistettu.

Barriosin käsitys on, että koirasmatojen täytyi asettaa lisääntymisen mahdollisuus syömisen kaltaisten muiden tarpeiden edelle, ja tässä MCM auttoi niitä.

Työhön osallistuneen professori Scott Emmonsin mukaan tutkimus saattaa myöhemmin lisätä ymmärrystä myös ihmisen seksuaalisuuden moninaisuudesta, vaikka tulos saatiinkin nyt vain sukkulamadoilla.

Nature-lehden laaja artikkeli löytyy täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Korjaus kello 14.15: Urokset muutettu koiraiksi.