1. yle.fi
  2. Uutiset

USA:n naisten palkkakuoppa näkyy Hollywoodissakin – palkkatasa-arvosta tuli presidentinvaalien teema

Näyttelijä Jennifer Lawrence kirjoitti vastikään, että hänet on leimattu vaikeaksi, kun hän on pyrkinyt saamaan samanlaisia palkkioita kuin miesnäyttelijät. Palkkatasa-arvon puute on naisille yhteinen kautta amerikkalaisen yhteiskunnan.

Ulkomaat
Lähikuva Jennifer Lawrencesista.
Näyttelijä Jennifer Lawrence Nälkäpeli-elokuvan ensi-illassa marraskuussa 2014.Andy Rain / EPA

Yhdysvalloissa naisten ja miesten ansioiden välinen ero on 21 prosenttia, eikä se ole enää viime aikoina ottanut kaventuakseen, kertoo tuore väestötutkimusraportti (siirryt toiseen palveluun).

Viimevuotisessa mielipidekyselyssä sukupuolten palkkaero nousi yhdeksi tärkeimmistä naiskysymyksistä. 40 prosenttia vastaajista piti sitä tärkeimpänä ratkaistavana asiana töissä käyvien naisen asemassa, Gallupin (siirryt toiseen palveluun) kysely kertoi.

Ongelma ulottuu läpi yhteiskunnan, aina Piilaaksoon ja Hollywoodiin. Näyttelijä Jennifer Lawrence otti siihen vastikään kantaa kirjoittamalla elokuva-alalla vallitsevasta seksismistä (siirryt toiseen palveluun), jonka takia hän saa rooleistaan pienemmän palkkion kuin miespuoliset kanssanäyttelijänsä.

Stereotypiat sanelevat ammatinvalintaa

Cornellin yliopiston taloustieteen professori Francine Blau on samaa mieltä siitä, että seksismillä on vaikutusta palkkaeroon. Hänen mukaansa takana on kuitenkin myös pajon sellaista, joka on vaikeammin määriteltävissä kuin ilmiselvä palkkaero samasta työstä.

Hän mainitsee miesten yliedustuksen hyväpalkkaisilla aloilla ja puutteellisen päivähoitojärjestelmän, jonka vuoksi naisilla on vaikeuksia edetä kovapalkkaisiin tehtäviin. Toisin kuin useissa muissa teollisuusmaissa, Yhdysvalloissa ei ole yhteiskunnan tukemaa päivähoitoa.

Blaun mukaan 21 prosentin erosta puhuminen on harhaanjohtavaa. Todellinen ero, jossa on otettu huomioon koulutus, ammatti ja työkokemus, on yhdeksän prosenttia, Blau sanoo.

Koulutuksen perusteella naisten pitäisi olla vahvoilla, sillä naiset ovat Yhdysvalloissa nykyisin keskimäärin koulutetumpia kuin miehet. Blaun mukaan pääsyy palkkaeroon onkin sukupuolittuneissa työmarkkinoissa: enemmistö juristeista, insinööreistä ja ammattitaitoisimmista tehdastyöläisistä on miehiä, kun taas sairaanhoitoa ja opettamista pidetään edelleen ennen muuta naisille sopivina töinä.

Mies saa vaatia, nainen ei

Yksi syy palkkaeroon on se, että miehet pyytävät palkkaneuvotteluissa enemmän kuin naiset. Naisia on kehotettu karistamaan ujoutensa, mutta samaan aikaan on saatu yhä enemmän näyttöä siitä, että naisten palkkapyyntöihin vastataan kielteisemmin kuin miesten, Blau kertoo.

Jennifer Lawrence sanoo törmänneensä samaan asiaan. Hänet on useissa yhdysvaltalaisjulkaisuissa arvioitu yhdeksi sukupolvensa lahjakkaimmista ja vaikutusvaltaisimmista näyttelijöistä. Vuonna 2012 hän sai Oscarin pääroolistaan elokuvassa _Unelmien pelikirja. _ Palkkaneuvotteluissa hänet on naisena kuitenkin leimattu "vaikeaksi" ja "poispilatuksi", hän kertoo.

Naisjärjestöt korostavat, että sukupuolten palkkaero merkitsee naisille satojen tuhansien dollarien menetyksiä elämän aikana, vaikka 21 prosenttia ei pitäsikään paikkaansa ja vaikka useimmilla aloilla ei puhutakaan Hollywood-palkkioiden kaltaisista summista.

– On turhauttavaa kuulla ihmisten sanovan, että "erohan on vain seitsemän prosenttia" tai "vain kymmenen prosenttia". Kaikille, jotka yrittävät tulla työllään toimeen, kymmenen prosenttia enemmän palkkaa olisi iso juttu, sanoo Yhdysvaltain korkeakoulutettujen naisten liiton neuvonantaja Lisa Maatz.

Kalifornia astui eturintamaan

Michelle,Sasha ja Malia Obama kävelevät juhlavaatteissa.
Michelle ja Barack Obaman tyttäret Malia ja Sasha ovat 17- ja 14-vuotiaat. Olivier Douliery / EPA

Presidentti Barack Obamaon usein puhunut tyttöjä ja naisia kampittavista stereotypioista ja viitannut omien teini-ikäisten tyttäriensä tulevaisuuteen. Presidentinvaalien alla asia on noussut kuumaksi kysymykseksi myös Obaman virkaa tavoittelevien asialistalla.

Etenkin siitä ovat puhuneet demokraatit. He olivat suomineet republikaaneja siitä, että nämä estivät lainsäädännön, joka olisi vahvistanut syrjinnän vastaisia lakeja liittovaltiotasolla.

Kaliforniassa demokraattikuvernööri Jerry Brown allekirjoitti alkukuussa lain, jossa todistamistaakka tasa-arvon toteutumisesta siirtyi työnantajalle. Aiemmin työntekijän oli todistettava, että syrjintää on tapahtunut.

– Epätasa-arvo, joka on pitkään piinannut osavaltiotamme ja rasittanut naisia, alkaa vähitellen väistyä tällaisilla laeilla, siteerasi The Los Angeles Times (siirryt toiseen palveluun) -lehti Brownin puhetta lain allekirjoitustilaisuudessa.

Vastustaja: Puuhastelua

Konservatiivisen ajatushautomon American Enterprise Instituten ekonomistin Andrew Biggsin mielestä tällainen syrjintään keskittyminen on puuhastelua, joka vie huomion monimutkaisilta sosiaalisilta kysymyksiltä.

– Työnantajia ei voi pitää vastuullisina kulttuurisista normeista, jotka eivät ole heidän valvonnassaan, Biggs sanoo.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi