Puolalaispoliitikkojen turvapaikanhakijapuheet tuovat mieleen natsipropagandan: "Tuovat tauteja"

Sekä presidentti Andrzej Duda että konservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen puheenjohtaja Jarosław Kaczyński ovat vaatineet Puolaa varautumaan turvapaikanhakijoiden aiheuttamaan tautivaaraan.

turvapaikanhakijat
Andrzej Duda
Andrzej Duda.Rafal Guz / EPA

Puolan presidentin Andrzej Dudan ja konservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen puheenjohtajan Jarosław Kaczyńskin turvapaikanhakijapuheet herättävät kritiikkiä. Molemmat poliitikot ovat varoittaneet turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen aiheuttavan tautivaaran, johon Puolan hallituksen pitäisi varautua.

Kaczyński on puhunut turvapaikanhakijoihin viitaten muun muassa kolerasta Kreikan saarilla ja punataudista Wienissä.

– Maahanmuuttajat tuovat kaikenlaisia parasiitteja, jotka eivät ole vaarallisia heidän kotimaissaan, mutta aiheuttavat vaaraa paikallisille Euroopassa, Kaczyński on väittänyt.

Myös Kaczyńskin johtamaa Laki ja oikeus -puoluetta edustava presidentti Duda on väittänyt maahantulijoiden saattavan tuoda mukanaan epidemioita.

– Jos hallitus on valmis vastaanottamaan siirtolaisia, pitää sen varmistaa, että puolalaiset suojataan hyvin epidemiariskiltä, Duda on vaatinut tv-haastattelussa.

Muutamat puoluejohtajat ja tiedotusvälineet ovat muistuttaneet turvapaikanhakijoiden ja tartuntatautien yhdistämisen toisiinsa olevan vihapuhetta, joka tuo mieleen natsien juutalaisista esittämät kommentit.

Puola on pitkään ollut vastahakoinen ottamaan turvapaikanhakijoita. Nyt maa on kuitenkin suostunut ottamaan vastaan noin 5 000 turvapaikanhakijaa eri EU-maihin jaettavasta kiintiöstä.

Lähteet: AFP