Pääministeri panttaa Kollaja-kantaansa

Keskustan kanta kaavailtuun Kollajan tekoaltaan rakentamiseen on edelleen auki. Yle Radio Suomen Pääministerin haastattelutunnilla Sipilä totesi, että asia on "holdissa".

politiikka
Pääministeri Juha Sipilä valmistautuu pääministerin haastattelutuntiin.
Tuomas Hirvonen / Yle

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) empii yhä mielipidettään Pudasjärvelle suunniteltuun Kollajan tekoaltaan rakentamiseen. Sipilä totesi Yle Oulun studiolla sunnuntaina pidetyllä Pääministerin haastattelutunnilla, että Kollajaa ei ole vielä käsitelty.

– Kollaja ei ole vielä meidän listoilla ollut ollenkaan, sitä keskustelua ei ole avattu eli se asia on holdissa.

Juha Sipilä kannatti aiemmin Kollajan rakentamista, mutta sen jälkeen kun Pudasjärven kunnanvaltuusto päätyi maaliskuussa kannattamaan hanketta yhden äänen enemmistöllä, Sipilän kanta asiaan on jäänyt avoimeksi. Keskusta oli toivonut Pudasjärven asukkailta selkeää tukea hankkeelle.

Pohjolan Voiman pitkään suunnittelema tekoallashanke Iijoelle vaatisi koskiensuojelulain muuttamista.

"Ydinvoimalan rahoitus yhtiön oma asia"

Pääministeri ei ottanut suoraan kantaa haastattelutunnilla esitettyyn kysymykseen siitä, millaisia taloudellisia tai poliittisia riskejä Fennovoiman Pyhäjoki-hankkeeseen mahdollisesti liittyy Venäjän tilanteen takia.

Venäläinen laitostoimittaja Rosatom on myös voimalan merkittävä rahoittaja rakentamisen aikana.

- Rahoitus on kunnossa ja on hyvin pitkälti yhtiön oma asia, missä suhteessa he käyttävät omistajien rahaa, lainarahaa ja missä suhteessa ydinvoimalan toimittaja rahoittaa. Se ei ole meidän arvioitavana, vaan kokonaisuus, jolla pystytään rakentamaan ehdot täyttävä, turvallinen voimala, toteaa Sipilä.