Brittitutkimus: Yli 11 luomea käsivarressa voi merkitä kohonnutta ihosyöpäriskiä

Tutkijoiden mukaan luomien laskeminen käsivarren kaltaisesta ruumiinosasta antaa hyvän käsityksen koko vartalon luomien määrästä. Yli sata luomea koko vartalossa merkitsee viisinkertaista melanoomariskiä normaaliin verrattuna.

Ulkomaat
Luomia käsivarressa.
Luomia käsivarressa.Kalevi Rytkölä / Yle

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan yli 11 luomea käsivarressa voi merkitä korkeampaa melanooma-ihosyövän riskiä. Tutkimuksesta ovat uutisoineet esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) ja sanomalehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Lontoon King's Collegen tutkijat ehdottavat, että yleislääkärit voisivat käyttää luomien laskemista oikeasta käsivarresta apuna, kun he arvioivat potilaan melanoomariskiä.

Arviolta 20–40 prosenttia melanoomista kehittyy olemassaolevista luomista, ja tutkijoiden mukaan yli sata luomea koko vartalossa merkitsee viisi kertaa normaalia suurempaa melanooman riskiä.

Tutkimuksessa seurattiin suurta joukkoa naispuolisia kaksosia kahdeksan vuoden ajan. Yli 3 500 koehenkilöltä laskettiin luomien määrä 17 vartalon alueella. Tutkimusta varten kerättiin myös tiedot koehenkilöiden ihotyypistä, hiusten ja silmien väristä ja pisamista.

Tuloksia verrattiin vielä noin 400 melanoomaa sairastavan miehen ja naisen tietoihin.

Tutkijat havaitsivat, että luomien laskeminen oikeasta käsivarresta ennustaa parhaiten koko vartalon luomien määrää.

– Osoitimme, että enemmän kuin 11 luomea käsivarressa merkitsee huomattavaa riskiä siihen, että vartalossa on yli sata luomea, mikä itsessään ennustaa vahvasti melanoomariskiä, tutkimuksessa todetaan The Guardianin mukaan.

Tutkimus julkaistaan tiedelehti British Journal of Dermatologyssä.