Nuohoojien työt vähenevät – öljylämmitys katoaa sekä maalta että taajamista

Lämmittämisen helppous määrittelee nuohoojan mukaan lämmitysjärjestelmän valinnassa enemmän kuin ympäristöasiat. Kaukolämpö on siksi ikääntyvien suosikki. Maalämpö vie puolestaan nuohoojan työt maaseudulla.

Kotimaa
Nuohooja Ari Laukkanen.
Jarmo Nuotio / Yle

Öljylämmitys katoaa kovalla vauhdilla niin maaseudulta kuin taajamistakin, sanoo Sotkamon ja Kuhmon alueella yli 20 vuotta nuohonnut Ari Laukkanen Hormitohtoreista.

– Esimerkiksi Kuhmossa meillä on yhdeltä 100 asunnon asuinalueelta hävinnyt 30 öljylämmityskattilaa vuodessa.

Öljylämmityksestä luopumisen syynä eivät välttämättä ole ympäristösyyt vaan yksinkertaisesti se, että kattilalaitteiden ikääntymisen takia on jouduttu miettimään, jatketaanko öljyllä vai vaihdetaanko lämmitysmuotoa. Laukkasen mukaan kaukolämpö on vallannut alaa öljyltä.

– Öljyn hinnan nousu oli muutama vuosi sitten hyvä syy miettiä lämmitysmuotoa, mutta nyt kaukolämpöön ohjaa lämmityksen helppous. Kun tulee ikää, asukasta alkaa houkuttaa ajatus, että lämmittäminen hoituu nappulasta vääntämällä.

Huolettomin vaihtoehto on kaukolämpö

Ari Laukkanen toteaa, että lämmitysjärjestelmän vaihtoa kannattaa pohtia tarkkaan.

– Esimerkiksi öljylämmityskattilat ja piiput ovat tällä hetkellä kohtuullisen hyvässä kunnossa, joten niiden puolesta ei kalliiseen lämmitysjärjestelmän vaihtoon ole kiirettä.

Kun tulee ikää, asukasta alkaa houkuttaa ajatus, että lämmittäminen hoituu nappulasta vääntämällä.

Ari Laukkanen

Mikäli järjestelmää kuitenkin on vaihtamassa, nuohoojalta löytyy vinkki siihen, mikä on asujalle helppoa ja mikä ei.

– Huolettomin vaihtoehto on kaukolämpö, vilkaisu silloin tällöin riittää. Öljy tulee hyvänä kakkosena, se vaatii säännöllisen polttimen huollon ja kattilan yleiskunnon tarkastuksen, joihin saa apua nuohoojalta. Puu kaikissa muodoissaan vaatii sitten jo aktiivista talonväkeä.

Nuohoojan kannalta hankalin lämmitysvaihtoehto on kuitenkin maalämpö.

– Vaikka kovin buumi on jo tasoittunut, maalämpö on viemässä nuohoojilta asiakkaat maaseudulta. Talot, joissa oli aiemmin keskuslämmitys ja useampi tulisija, tulevat nyt toimeen yhdellä tai kahdella tulisijalla.