Näin syntyi vuoden luontokuva: "Paikka on tarkkaan harkittu"

Vuoden Luontokuva -kilpailun vei jo kolmannen kerran kainuulainen Antti Leinonen.

luonto
Vuoden luontokuva, nisäkässarjan voittaja.
Vuoden luontokuva, nisäkässarjan voittaja: "Äiti oota". Antti Leinonen, Kuhmo.Antti Leinonen

Kainuulaisen ammattiluontokuvaajan Antti Leinosen siluettikuva "Äiti oota", jossa on hirvenvasa emänsä perässä, valittiin tämän vuoden luontokuvaksi. Leinonen otti kuvan Kuhmossa kesällä 2013 noin kello 4 aikaan aamuyöstä rakentamansa kojun luona.

– Minua oli vaivannut jo pidempään, että vaikka olen kuvannut kainuulaista metsäluontoa kymmeniä vuosia, hirvistä ei ole oikeastaan kunnon kuvia. Hirvi on kuitenkin olennainen osa suomalaista metsäluontoa ja olemukseltaan hyvin omalaatuinen, ihan kuin jokin muinaiseläin.

Kuvaan ei ole juurikaan tehty tietokoneella säätöjä, sitä on vain rajattu ja käännetty peilikuvaksi.

– Kuvaustilanteessa kuva on alivalotettu, jotta taivaasta eivät kadonneet sävyt. Etukäteisharkintaa olen tehnyt paljon, paikka on tarkkaan harkittu. Kuva on otettu pohjoistaivasta vasten, ja siinä kohdalla on hakkuuaukio heti takana sekä pieni kumpare. Lisäksi ostin Metsähallitukselta kahdeksisen puuta ja kaadoin ne pois paikalta.

Leinonen on ensimmäinen, joka on voittanut Vuoden Luontokuva -kilpailun (siirryt toiseen palveluun) kolme kertaa. Aiemmat kerrat ovat 1990-luvulta.

– Onnekkaalta tuntuu, että olen voittanut kolme kertaa. Kilpailuhommissa on onnella ja tuurilla niin paljon tekemistä. Tämän kertainen voitto tuntui mukavalta, ei se pahaa tee.