Asuntokauppa voi ratketa lämmitysmuotoon – nuoret haluavat nykyaikaisia menetelmiä

Varsinkin nuoremmat asunnon ostajat haluavat asunnon, jossa on energiaystävällinen lämmitysmuoto. Maalämpö menee asuntokaupassa jopa kaukolämmön ohi.

Kotimaa
Kuvassa älytalon keskusyksikkö.
YLE / Kia-Frega Prepula

Asunnon lämmitysmuodolla on merkitystä siihen, meneekö asunto kaupaksi ja millä hinnalla.

– Jos lämmitystapa on öljy, se vaikuttaa heti asunnon kiinnostavuuteen ja arvoon. Kauppahintaan sillä voi olla alentavasti jopa 10 prosentin merkitys, OP-Kiinteistökeskus Kainuun toimitusjohtaja Olli-Pekka Hyyryläinen sanoo.

Hyyryläisen mukaan lämmitysjärjestelmän vaihtomahdollisuus onkin yleinen selvitettävä asia asuntokaupassa.

– Järjestelmän vaihtoa selvittävät omistajat laitteiston ikääntyessä, mutta viimeistään sitä suunnittelevat asunnon ostamista harkitsevat. Nuoremmat ihmiset haluavat nykyaikaisia lämmitysmuotoja, vanhempi polvi on nykyisiin menetelmiin tottunut.

Maalämpö viemässä voiton

Lämmitysjärjestelmien ykkösvaihtoehdot ovat kiinteistönvälittäjän mielestä selkeitä.

Nuoremmat ihmiset haluavat nykyaikaisia lämmitysmuotoja.

Olli-Pekka Hyyryläinen

– Kaupungeissa ja taajamissa halutaan selvittää erityisesti maalämpöön vaihtamisen mahdollisuudet, ja kaukolämpöalueilla myös kaukolämpömahdollisuus. Maalämpö on minun kokemukseni mukaan kuitenkin viemässä voiton, Olli-Pekka Hyyryläinen toteaa.

Maaseudulla tilanne on sitten toinen.

– Maalla puu on ykkösvaihtoehto varsinkin talouksissa, joilla on omaa puuta käytössä. Kun puuta ei tarvitse ostaa, lämmittäminen on edullista. Sitä paitsi jos ikänsä on puulla lämmittänyt, ei välttämättä muita tapoja osaa edes ajatella.