Vuoden tieteentekijä Mari K. Niemi: Suomen poliittisessa ilmapiirissä on huolestuttavaa vihamielisyyttä

Erikoistutkija ja valtiotieteiden tohtori ei usko tieteen ja opetuksen leikkausten kantavan pitkälle. Vuoden tieteentekijän mielestä leikkausten paineessa on tärkeää tuoda julki myös tutkijoiden ääni.

Kotimaa
Mari K. Niemi
Yrjö Hjelt / Yle

Erikoistutkija ja valtiotieteiden tohtori Mari K. Niemi on huolissaan tieteen ja opetuksen rahoitukseen kohdistuvista leikkauksista. Hänen mukaansa tiede ja opetus ovat juuri ne keinot, joilla Suomi pystyy kilpailemaan.

– Suomella ei ole valtavia luonnonvaroja, mutta meillä on korkeasti koulutettuja ihmisiä. Se on meidän kilpailuvalttimme. Tämä kehitys huolestuttaa minua, oikeastaan jopa järkyttää, Niemi sanoo.

Vuoden tieteentekijäksi valittu Niemi työskentelee erikoistutkijana Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksessa, mutta asuu parhaillaan Glasgow’ssa Skotlannissa. Siellä hän on vierailevana tutkijana Strathclyden yliopistossa.

Niemen mukaan ilmapiiri Suomessa on kiristynyt, ja vahvaa kielteisyyttä on paljon. Se ei kuitenkaan ole vielä mitään verrattuna Iso-Britanniaan.

Suomella ei ole valtavia luonnonvaroja, mutta meillä on korkeasti koulutettuja ihmisiä.

Mari K. Niemi

– Iso-Britanniassa, jossa on kahden pääpuolueen järjestelmä, hyvinkin vihamielinen ote eri leirien välillä on tuttua. Siihen verrattuna Suomessa on vielä aika kesyä. Tietysti Suomessa on myös paljon sellaista vihamielisyyttä ja negatiivisuutta, joka huolestuttaakin, Niemi sanoo.

Päätöksenteko kaipaa tutkijan ääntä

Tieteentekijöiden liiton mielestä Mari K. Niemi on erinomainen esimerkki uudenlaisesta tutkijatyypistä, joka ei kaihda ottaa osaa poliittiseen keskusteluun. Niemi kirjoittaa blogia ja kolumneja ja twiittaa aktiivisesti.

Kirjoituksissaan hän kannustaa myös muita tutkijoita kertomaan omista tutkimuksistaan ja osallistumaan julkiseen keskusteluun. Niemen mielestä tutkijoiden on tärkeää tuoda äänensä kuuluviin, etenkin nyt, kun tieteeseen ja tutkimukseen kohdistuu leikkausten paine.

Myös konkreettiset politiikan päätökset ja keskustelu yhteiskunnan suunnasta kaipaavat hänen mukaansa tutkijoiden ääntä.

Stereotypia tutkijoista on, että ollaan jossain poteroissa tai norsunluutorneissa.

Mari K. Niemi

Niemen mielestä aktiivisesti keskusteleva tutkija ei ole kuitenkaan harvinaisuus.

– Stereotypia tutkijoista on, että ollaan jossain poteroissa tai norsunluutorneissa. Tietysti voi olla, että olen ääripää tällaisena viestivänä tutkijana. Se tuntuu kuitenkin kovin luontevalta, ja on varmaan myös persoonakysymys, Niemi pohtii.

Some on tutkijallekin mahdollisuus

Vaikka Mari K. Niemi osallistuu aktiivisesti poliittiseen keskusteluun myös sosiaalisessa mediassa, hän ei ole kokenut uhkailua. Ilmiö on kuitenkin tuttu.

– Tiedän paljon tapauksia. Se on ikävää, että tutkijoihin kohdistuu tällaista. Toki omianikin ajatuksiani ja tutkimuksiani on käsitelty kriittiseen sävyyn ja joskus siellä on ollut sellaista palautetta, joka on voinut tuntua ikävältä.

Niemen mukaan sosiaalisella medialla on kuitenkin turhan huono maine. Tutkija haluaakin jakaa kiitokset kaikille, jotka ovat hänen kanssaan somessa keskustelleet.

– Sosiaalisessa mediassa käydään myös paljon rakentavaa, kivaa, hauskaa ja innostavaa keskustelua, Mari K. Niemi kiittelee.