1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Saiko lehtikuvaajan pidättää Helsingissä vuonna 2006 – Euroopan ihmisoikeustuomioistuin kertoo kantansa

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen suuren jaoston odotetaan tänään antavan ratkaisunsa Suomen kuvalehden valokuvaajan Markus Pentikäisen valitusta koskevassa asiassa. Tuomioistuin käsittelee asiaa jo toista kertaa.

Suomen Kuvalehden valokuvaaja Markus Pentikäinen kuvaa häntä kuvaavaa mediaa Helsingin käräjäoikeudessa 22. lokakuuta 2007, jossa luettiin syytteitä Smash Asem -mielenosoituksen kahinasta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Tapaus koskee valokuvaaja Markus Pentikäisen pidättämistä vuonna 2006 Aasian ja Euroopan maiden huippukokouksen yhteydessä pidetyssä mielenosoituksessa. Tapauksen päätyminen ihmisoikeustuomioistuimen suureen jaostoon on harvinaista, sillä se on käsitellyt aiemmin vain viisi kertaa Suomea koskevia tapauksia.

Journalistiliiton lakimiehen Jussi Salokankaan mukaan asia on kansainvälisesti merkittävä, sillä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käytäntöä ovat sitoutuneet noudattamaan kaikki Euroopan neuvoston valtiot.

– Kysymys on siitä, voiko valokuvaaja tai journalisti jäädä tapahtumien keskipisteeseen keräämään tietoa ja välittämään tietoa kansalaisille. Tapauksen merkitys korostuu erityisesti kriisialueilla, Salokangas korostaa.

Hänen mukaansa tapauksessa on oikeudellisesti kiinnostavinta se, että voiko journalisti kieltäytyä noudattamasta poliisin käskyä poistua tapahtumien keskipisteestä, jos käsky ei ole ollut tarpeellinen.

Edelleen, voiko poliisi antaa käskyjä journalisteille, vaikka hänen tehtävänsä on vain raportoida tapahtumista loppuun saakka, esimerkiksi poliisin voimankäytöstä.

Mutta, mitä seuraa siitä, jos päätös poikkeaa ihmisoikeustuomioistuimen alemmantasoisista ja suomalaisten tuomioistuinten ratkaisuista.

– Suomen valtion tarvitsee muuttaa ohjeistusta siitä, miten journalistia on kohdeltava mielenosoituksissa, Salokangas arvioi.