"Suurin virhe on heittää laite lattialle" – osa autoilijoista käyttää sisätilanlämmitintä väärin

Sisätilanlämmitin aiheuttaa vuosittain muutamia autopaloja, kerrotaan Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta. Palon syynä voi olla esimerkiksi laitteen ylikuumeneminen. Huollon asiantuntijan mielestä moni asentaa lämmittimen väärin.

liikenne
Sisätilanlämmitin
Yle

– Suurin virhe on heittää sisätilanlämmitin makaamaan auton lattialle. Monesti näkee, että laite pyörii jalkatilassa, sanoo Auto-Center Raision huoltopäällikkö Olli Alakurtti.

Ilmojen kylmetessä moni hankkii auton sisätilaan lisävarusteeksi lämmittimen. Joissakin lämmittimissä myyntipakkauksen mukana tulee teline, jonka avulla laitteen voi suunnata oikein.

– Lämmittimen suuaukon pitäisi olla suunnattuna vapaaseen ilmatilaan, ei esimerkiksi sivuverhoiluun tai penkkiin päin, huoltopäällikkö Alakurtti valistaa.

– Nykyisissä laitteissa puhalluksen lämpötila laskee automaattisesti sisäilman lämpötilan mukaan. Jos laite on suunnattu vaikkapa penkkiin päin, lämmin ilma suuntautuu takaisin laitteeseen, eikä se silloin toimi toivotulla tavalla.

Alakurtin mukaan liikkeessä tai korjaamossa lämmitin asennetaan autoon usein kiinteästi kiinnitysjalan kanssa.

– Osa laitteista on nykyään niin pieniä, että ne voi pitää autossa vaikka ympäri vuoden.

Lämmitin käräyttää satunnaisesti

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan vuosittain sattuu muutamia autopaloja, jotka ovat saaneet alkunsa sisätilanlämmittimestä.

– Usein laitteeseen tulee tekninen vika, ja se voi ylikuumentua. Vialliset laitteet ovat monesti sellaisia, joita ei ole tyyppihyväksytty, sanoo päivystävä palopäällikkö Kari Alanko.

Alanko ja palomieskollega, päivystävä mestari Timo Saarinen arvioivat, että lämmittimestä johtuvia paloja on ollut kuitenkin alle kymmenen vuosittain.

If Vahinkovakuutusyhtiön korvauspäällikkö Mikko Vaitomaa sanoo, että korvauksia lämmittimen aiheuttamista paloista haetaan harvoin.

– Tapauksia ei juurikaan satu.

– Lämmittämiseen pitäisi käyttää vain siihen varta vasten tarkoitettuja, oikein asennettuja laitteita. Näin lämmityskauden alkaessa on myös syytä tarkistaa, että lohkolämmittimen kaapeli ja pistokkeet ovat ulkoisesti ehjät. Kannattaa myös varmistaa, että sisätilanlämmittimen ympärillä ilma pääsee kunnolla kiertämään, Vaitomaa vinkkaa.