Puhemies Lohela: Saisinko uuden Tiitisen, tulisin siitä tosi onnelliseksi

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) aikoo osallistua eduskunnan uuden pääsihteerin valintaan muun kansliatoimikunnan mukana. Politiikan toimittajien aamiaisella vieraillut Lohela ei kuitenkaan salaile, että toiveissa läheiseksi työpariksi on uusi Tiitinen.

politiikka
Lohela

Eduskunnan pitkäaikainen pääsihteeri Seppo Tiitinen jää eläkkeelle vuodenvaihteessa ja seuraaja on määrä valita suljetulla lippuäänestyksellä eduskunnan istuntosalissa marraskuun loppuun mennessä. Puhemiehelle pääsihteeri on läheinen työpari, eikä keväällä vaalien jälkeen puhemiehenä aloittanut Maria Lohela salaile, että Tiitisen tyyli on miellyttänyt.

– Saisinko uuden Tiitisen, tulisin siitä tosi onnelliseksi. Meidän yhteistyömme on toiminut erittäin hyvin, ja se on ollut minulle suuri ilo ja kunnia ja olen arvostanut tätä meidän yhteistä aikaa todella paljon.

Lohela osallistuu uuden pääsihteerin valintaan muun kansliatoimikunnan mukana ja otaksuu olevansa mukana myös työhaastatteluissa, jos sellaisia järjestetään. Henkilökohtaista suosikkia ei ole tai ainakaan Lohela ei sano sitä ääneen.

– Toivon, että pääsihteerinä on henkilö joka osaa ja tulee ihmisten kanssa toimeen, on avoin ja utelias elämälle ja asioille, että on semmoinen ulospäin suuntautunut luonnekin, Lohela määrittelee uudelta pääsihteeriltä edellytettäviä ominaisuuksia.

Olkapäät peittoon, farkut siisteiksi

Pienen suostuttelun jälkeen Lohela antautuu pohtimaan kansanedustajien pukeutumisetikettiä, vaikka myöntääkin aiheen heti kuumaksi perunaksi. Lohela tunnustautuu pukeutumisen suhteen konservatiiviksi.

– Vähän hätkähdän sekä miesten että naisten vapaamielistä pukeutumistyyliä. Aika rennoksi on menty, ja siitä tulee myös jonkin verran palautetta, Lohela sanoo.

Puhemies muistuttaa, että pukeutumisen tulee olla siistiä eduskunnan arvokkuuden edellyttämällä tavalla.

– Hyvä resepti on se, jos jokainen edustaja aamulla kotoa lähtiessään arvioi tätä omalta kohdaltaan, katsoo peiliin, Lohela opastaa.

Erikseen kysyttäessä Lohela vetää naisten kohdalla rajaa paljaisiin olkapäihin, miehille asuksi kelpaavat farkut kunhan ne ovat tummat ja siistit.

Politiikan ulkopuolelle asettunut

Lohela on alusta alkaen korostanut, ettei hän aio olla vahvojen edeltäjiensä kaltainen politiikan vaikuttaja. Puhemies aikoo pysytellä visusti politiikan ulkopuolella, eikä ole juuri ennättänyt osallistua esimerkiksi perussuomalaisten ryhmäkokouksiin.

Lohela kokee, että hänen roolinsa puhemiehenä on pitää yllä kansanedustajien hyvää toimintaympäristöä ja eduskunnan toiminnan vakautta.

Kansakunnan kakkoshenkilön roolista hän ei ota paineita, vaikka tekemistä riittää. Puhemiehen tehtävässäkin on vielä paljon oppimista.

– Onhan tämä valtavan suuri muutos tavalliselle tytölle, jollainen minä olen, Lohela sanoo.