Suomen kaunein fossiilikivi löytyi Eurajoelta: "Ei meinannut sopia tähän maailmanjärjestykseen"

Eurajokelaisen Markku Kiikolan mukaan kivienkeräily on helppoa hommaa, koska kivet eivät pure eivätkä juokse karkuun. Kiikola on löytänyt Eurajoelta muun muassa yli 540 miljoonaa vuotta vanhan fossiilikiven.

Kotimaa
Kivenpalasia ja suurennuslasi hyllyssä.
Karri Laihonen / Yle

Eurajokelaisen Markku Kiikolan hyllyt täyttyvät kirjojen sijaan kivillä. Kivet ovat tarkassa järjestyksessä. Jokaisesta kivestä on kerrottu, mitä lajia se edustaa sekä mistä ja miten se on löydetty.

Kiikola ei ole mikä tahansa kivienkeräilijä. Hän on löytänyt Eurajokeen yhtyvästä Juvajoesta yli 540 miljoonaa vuotta vanhan fossiilikiven. Kyseessä on Suomen kaunein fossiilikivi. Näin on ainakin, mikäli on uskominen Helsingin yliopiston geologianlaitosta.

Kivenkappale kuuluukin nykyään Helsingin yliopiston kokoelmiin. Sitä on tutkittu Virossa ja Ruotsissa.

– Se ei ensin oikein tuntunut sopivan ollenkaan tähän maailmanjärjestykseen, mutta lopulta selitys löytyi mantereiden liikkumisesta. Eurooppa oli silloin päiväntasaajan eteläpuolella.

Silmää kiville jo pikkupoikana

Markku Kiikola on löytänyt kivensä Eurajoelta ja lähimaastoista. Kun kiinnostava murikka löytyy, sen tarkempi ikä määritellään yhdessä yliopiston kanssa.

– Yliopisto ei ryhdy tutkimaan mitä tahansa kiveä. Siellä ollaan kiinnostuneita vain fossiilikivistä.

Kivet herättivät Kiikolan kiinnostuksen jo pikkupoikana. Kivien tunnistaminen vaatii harjaantunutta silmää, mutta Kiikolan mukaan hänellä on ollut silmää nille jo pikkupoikana. Aktiivisesti hän on keräillyt kiviä parinkymmenen vuoden ajan.

– Kivet eivät pure eivätkä juokse karkuun. Niitä on helppo tutkia.

Savukvartsi mieluisin löytö

Miehen viimeisin löytö on titaanipitoinen ilmeniitti. Lukuisista kivistään tärkeimmäksi Markku Kiikola nostaa kuitenkin savukvartsin.

– Savukvartsikivi voi painaa jopa kymmenen kiloa. Ne voivat olla rahallisestikin aika arvokkaita. Tästä palasesta voi saada satoja euroja.