1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valaistus

Älyvalo loistaa tehtaissa ja kadunvarsilla – yritysten kasvuodotukset korkealla

Led-valaistuksesta ja netin kautta ohjailtavasta älykkäästä valaistuksesta odotetaan kasvavia markkinoita. Oulun alueen yritykset tekevät uudentyyppisiä valaistuksia muun muassa teollisuuslaitoksiin sekä alikulkuihin ja liikuntapaikoille. Oulun kaupunki on edelläkävijänä katuvalojen vaihtourakassa.

Led-valojen avulla voidaan tehdä myös perinteisen mallisia lamppuja, vaikka itse valolähde eroaakin tavallisesta lampusta. Kuva: YLE

Älykäs valaistus ja led-valot työllistävät Oulun seudulla useita kymmeniä työntekijöitä ja odotukset kasvusta ovat korkealla.

Kempeleessä toimiva Greenled aikoo palkata lähiaikoina lisää työväkeä. Yritys voitti lokakuun alussa kilpailutuksen, jossa Helsinki halusi uusia 1 700 katuvalaisinta nykyaikaisilla led-valoilla.

Suurin osa Greenledin liikevaihdosta tulee kuitenkin kiinteistövalaistuksen puolelta. Asiakkaana on muun muassa useita suuria teollisuuslaitoksia. Listalla ovat esimerkiksi UPM, Wärtsilä, Stora Enso ja SSAB.

Työntekijämäärä on kaksinkertaistunut

Greenled työllistää tällä hetkellä noin 40 henkilöä, joista noin 20 on töissä Kempeleessä. Työntekijämäärä on kaksinkertaistunut vuoden aikana.

Oululainen Valopää työllistää Oulussa tällä hetkellä 25 työntekijää. Valopää on keskittynyt ulkovalaistukseen ja erityisesti älykkääseen valaistukseen, jossa valo elää tarpeen mukaan ja jossa muutokset valaistukseen voi tehdä etänä internetin kautta.

Valopäässä luotetaan, että kaikki suuremmat valaistusratkaisut perustuvat tulevaisuudessa älykkääseen valon ohjaukseen.

Vienti on vasta käynnistymässä

Sekä Greenled että Valopää ovat vasta käynnistämässä vientiä. Valopään toimitusjohtaja Toivo Vilmi kertoo, että kotimaasta yritys on saanut tänä vuonna asiakkaakseen yli kymmenen kuntaa tai kaupunkia ja markkinoita kotimaassakin on runsaasti.

Greenledin toimitusjohtaja Pertti Tahvanainen kertoo, että kauppaneuvotteluja käydään parhaillaan esimerkiksi Tanskassa ja Islannissa. Suurimmat kilpailevat yritykset löytyvät Hollannista, Saksasta ja Ruotsista.