Yle kysyi: Guggenheimin vastustus roimassa kasvussa, Tanssin talolle selvä kyllä

Helsinkiin kaavaillun Guggenheimin taidemuseon vastustus on kaksinkertaistunut valtuutettujen keskuudessa tämän vuoden aikana, selviää Yle Uutisten kyselystä. Sen sijaan reilu enemmistö puoltaa Tanssin talon perustamista Helsingin Kaapelitehtaalle.

Havainnekuva Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun voittaneesta rakennuksesta. Kuva: Yle Uutisgrafiikka, kuvalähde: Moreau Kusunoki Architect / Guggenheim Helsinki

Yle Uutisten kyselyyn vastanneista yli puolet vastustaa Guggenheimin museohanketta. Amerikkalaissäätiön taidemuseon haluaa Helsinkiin 15 prosenttia vastanneista, 32 prosenttia ei osannut sanoa suoraan kyllä tai ei. Yle Uutisten kyselyyn vastasi lähes 70 prosenttia Helsingin kaupunginvaltuutetuista.

Yle Uutiset toteutti kyselyn Helsingin kaupunginvaltuutetuille viime viikolla. Kysely tehtiin sekä sähköpostilla että puhelimitse. Kyselyyn vastasi 59 kaupunginvaltuutettua 85:stä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Iso muutos vuoden alusta

Yle Uutisten edellisessä kyselyssä vuoden alussa 14 valtuutettua vastusti hanketta. Silloin suurin osa valtuutetuista oli vielä epävarma kannastaan Guggenheim Helsingin suhteen. Nyt hankkeen vastustajia on jo 31. Tammikuussa valtuutettujen pääviesti oli se, että Guggenheimin museo voidaan rakentaa Helsinkiin ainoastaan yksityisrahalla.

Helsingin kaupunki käy parhaillaan neuvotteluja Guggenheimin säätiön kanssa kaupungin rahoitusosuudesta. Guggenheim Helsingin rahoitusmalli on yhä auki. Museon rakentamiskustannukset ovat arviolta 120-140 miljoonaa euroa. Hankkeeseen oli kesäkuuhun 2015 mennessä kerätty yksityistä rahaa yli 10 miljoonaa euroa. Guggenheim Helsingin käyttökustannukset olisivat vuodessa noin 13,1 miljoonaa euroa.

Guggenheimin Helsingin museosta järjestetty arkkitehtuurikilpailu ratkesi kesäkuussa. Sen voitti ranskalainen Moreau Kusunoki Archtitect -arkkitehtitoimisto.

Tanssin talo, kiitos

Tanssin talolla on Helsingin kaupunginvaltuustossa vähän vastustajia. Iso enemmistö, yli kaksi kolmasosaa Yle Uutisten kyselyyn vastanneista valtuutetuista on sitä mieltä, että Tanssin talo tulee rakentaa Helsingin Kaapelitehtaalle. Vain kymmenen prosenttia vastaajista vastustaa koko hanketta.

.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Tanssin talosta on tarkoitus tehdä kansallinen ja kansainvälinen vierailuteatteri, joka tarjoaa myös harjoitustiloja tanssijoille, koreografeille ja tanssiryhmille. Lisäksi keskuksessa työskentelisi tanssialan keskeisiä organisaatioita.

Tanssin talon kokonaisinvestointi on noin 35 miljoonaa euroa. Siitä Tanssin talo hankkisi puolet, toinen puoli kerättäisiin kaupungilta ja valtiolta. Tanssin talon käyttökustannukset olisivat hieman yli kolme miljoonaa euroa. Summasta puolet olisi tarkoitus kerätä valtiolta ja Helsingin kaupungilta, toisen puolen hankkisi Tanssin talo itse.

Hanke on saanut poikkeuksellisen suuren yksityisen, ehdollisen tuen.  Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsi sille viime vuonna 15 miljoonan euron avustuksen.

Jotta säätiön raha kilahtaisi Tanssin talon kassaan, Tanssin talon, valtion ja Helsingin kaupungin pitäisi päästä sopimukseen Tanssin talosta vielä tämän vuoden loppuun mennessä.

Helsinkiin on puuhattu Tanssin taloa jo yli kaksikymmentä vuotta. Vasta viisi viime vuotta hanketta on lobattu ammattimaisesti.