Näkökulma: Tummat pilvet roikkuvat Guggenheim Helsingin yllä

Merkittävä joukko vastustaa nyt Guggenheim Helsinkiä. Ehkä jopa rakennuksen rohkea voittajasuunnitelma on tehnyt hankkeelle hallaa, kirjoittaa Ylen kulttuuritoimittaja Jonni Aromaa.

Kotimaa
Jonni Aromaa
Jonni AromaaAntti Haanpää / Yle

Silmukka kiristyy Guggenheim Helsingin ympärillä. Yli puolet Yle Uutisten kyselyyn vastanneista kaupunginvaltuutetuista vastustaa koko hanketta. Se on merkittävä joukko. Asenteet amerikkalaissäätiön museota kohtaan ovat koventuneet tämän vuoden aikana. Hankkeen vastustajia on yli puolet enemmän kuin Ylen edellisessä kyselyssä viime tammikuussa.

Samalla epäröivien määrä on enemmän kuin puolittunut. Tammikuussa vielä 48 valtuutettua ei halunnut kertoa kyselyssä kantaansa, nyt heitä on enää kaksikymmentä. Valtuutettujen kielteiseen suhtautumiseen on monta syytä: kritiikki kohdistuu museon rakennuskustannuksiin ja vuosittaisiin menoihin, epärealistisina pidettyihin kävijämääriin, tonttiin Eteläsatamassa ja itse Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun voittaneeseen rakennukseen, jonka suunnitteli pariisilainen arkkitehtitoimisto.

On ehkä jopa käynyt niin, että mustanpuhuva, hiilikäsiteltyyn puupintaan perustuva voittajasuunnitelma (siirryt toiseen palveluun)Art in the City, on tehnyt hankkeelle hallaa. Muutama valtuutettu nimesi sen yhdeksi syyksi vastustukseensa.

Guggenheim Helsinkiä viedään tietysti eteenpäin vastatuulesta huolimatta. Pallo on säätiötä Suomessa edustavalla Ari Lahdella, joka vetää Guggenheim Helsingin tukisäätiötä. Sen tehtävänä on hankkia mahdollisimman paljon yksityistä rahaa hankkeen tueksi. Lahti lobbaa parhaillaan ministeriöitä, sillä bisnesenkelit ja mesenaatit kiinnostuvat kunnolla Guggenheim Helsingistä vasta kun valtio saadaan siihen mukaan.

Kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan valtion kanta selviää joko tänä syksynä tai ensi keväänä. Se on myös varmaa, että museo ei nouse Suomeen ilman valtion eli veronmaksajien rahoja.

Näillä näkymin Helsingin kaupunki ja Guggenheimin säätiö yrittävät saada aiesopimuksen aikaan vuoden loppuun mennessä. Sen jälkeen asia siirtyy kaupunginhallitukseen. Ja voi hyvin olla, että se etenee vielä kaupunginvaltuustoon, vaikka Guggenheimin säätiön ensimmäinen yritys perustaa museo Helsinkiin kaatui jo kaupunginhallituksessa keväällä 2012.

Guggenheimin säätiö nimittäin maksoi Guggenheim Helsingin kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun. Ehkä Helsingin kaupunki yrittää vastineeksi viedä hankkeen tällä kertaa perille asti, kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Guggenheimin säätiön johto, Richard Armstrong ja Ari Wiseman, kävi vielä hankkeen alkuaikoina pehmittämässä Helsingin valtuustoryhmiä museon taakse, mutta nyt sillä rintamalla on ollut hiljaista. Ehkä parivaljakko taas sähköistyy, kun Ylen kyselyn tulokset saavuttavat New Yorkin.