1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Vapiskaa koirien vääntelijät: Tässä tulee Suomen suurin ilmapalloveistos – video

Ilmapallokonferenssiin osallistuminen antoi J-P Piriselle sysäyksen ryhtyä valmistamaan ilmapalloista kuusimetristä veturia. Ilmapalloveistoksen syntyä ohjaa etänä amerikkalainen ilmapallotaiteilija.

Ilmapallotaiteilija työstää teosta
Kouvolalainen ilmapallotaituri J-P Pirinen valmistaa kuusimetristä höyryveturia ilmapalloista. Palloja kuluu teokseen arviolta 4 000. Pirinen kertoo saaneensa idean vieraillessaan Yhdysvalloissa.

Kauppakeskuksen liukuportaiden vieressä on aidattu alue, jota täyttää mustista makkarailmapalloista tehty suuri lieriö. Lieriöstä tulee sylinteri aidonkokoiseen ilmapalloista muotoiltuun kuusimetriseen veturiin, kertoo vieressä touhuava, ilmapallotaituriksi itsensä esittelevä J-P Pirinen.

Innoituksen teokseen hän sai viime kesänä ilmapallokonferenssissa Yhdysvalloissa. Siellä Suomessa koomikkotaikurinakin tunnettu Pirinen tapasi amerikkalaisen ilmapallotaiteilijan, "Doc" Hayn.

– Juttelin hänen kanssaan ja totesin, että kun tulen Suomeen, haluan tehdä jotain tällaista isoa, Pirinen selittää.

Hän sai kouvolalaisen kauppakeskuksen yhteistyökumppanikseen ja nyt tarkoituksena on Pirisen mukaan tehdä Suomen suurin ilmapalloveistos, täysikokoinen höyryveturi. Teokseen kuluu arviolta 4 000 ilmapalloa.

Työ alkoi sunnuntaina ja sen on tarkoitus olla valmis keskiviikkona tai torstaina. Kun sylinteri on valmis, alle tulee runko ja päälle ajohytti.

– Tässä vaiheessa se voi olla vähän mielikuvituksen varassa, mutta mulla on ihan selkeä kuva siitä, minkälainen se on, Pirinen vakuuttaa.

Neuvoja suomalainen ilmapalloveistäjä saa videopuhelujen välityksellä taiteilija Haylta, joka ryhtyi Pirisen mentoriksi. Haylta Pirinen saa vinkkejä ja palautetta suunnitelmistaan.

– Olen aika pitkiä Skype-sessioita viettänyt Amerikkaan Docin kanssa, Pirinen naurahtaa.