1. yle.fi
  2. Uutiset

Lukot pois roskiksista – valtuutetut helpottaisivat ruuan dyykkaamista Helsingissä

Vihreiden Leo Straniuksen ja 30 muun valtuutetun aloitetta hävikkiruuan vähentämiseksi käsitellään tänään tiistaina Helsingin yleisten töiden lautakunnassa. Maa- ja metsätalousministeriö linjasi kaksi vuotta sitten, että ruuan onkiminen kauppojen jäteastioista on "jätehierarkian mukaista kierrätystä".

Kotimaan uutiset
Roskakori.
Yle

Joukko helsinkiläisvaltuutettuja haluaa helpottaa ruuan dyykkaamista kauppojen roska-astioista.

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Leo Stranius esittää, että kaupunki ohjeistaisi kauppoja pitämään jäteastiansa lukitsemattomina. Lisäksi kaupunki voisi opastaa kauppoja vanhentuvien tuotteiden entistä tehokkaampaan myyntiin.

Hän viittaa aloitteessaan maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen lausuntoon vuodelta 2013. Sen mukaan ministeriö ”ei suhtaudu kielteisesti" ruuan dyykkaamiseen, vaan pitää sitä "jätehierarkian mukaisena kierrätyksenä".

Syyskuussa esitelty valtuustoaloite keräsi allekirjoituksia yli puoluerajojen, yhteensä 31 valtuutetulta.

– Kannatusta tuli oikeastaan kaikista puolueista paitsi keskustan kolmelta valtuutetulta, Stranius kertoo.

Terveysriski ja rottavaara?

Itsekin ruuan dyykkaamista harrastanut Stranius huomauttaa, että vielä kymmenisen vuotta sitten kauppojen roskiksia ei juuri lukittu. Käytäntö on yleistynyt sitä myötä kuin tietoisuus jäteastioiden syömäkelpoisista aarteista on levinnyt.

Lukkoja on perusteltu muun muassa terveyssyin. Straniuksen mukaan vastuu terveydestä on yksilöllä, ei kaupalla.

– Käytännössä ihmisen aistit toimivat aika hyvin siinä, mikä on pilaantunutta ruokaa ja mikä ei.

Hän ei myöskään usko dyykkaamisen johtavan kaupungin rottakannan kasvuun, kun kyse on kannellisista jäteastioista.

– Kauppiaiden näkökulmasta tämä kannustaisi heitä optimoimaan omaa hankintaketjuaan niin, että hävikkiä ei tulisi, ja toisaalta toimimaan yhteiskuntavastuullisesti siten, että nimenomaan hyödynnetään se hävikki, joka vääjäämättä tulee.

Lausuntoehdotus puoltaa aloitetta

Dyykkausaloitetta käsitellään tänään tiistaina Helsingin yleisten töiden lautakunnassa. Lausuntoehdotuksessa aloitteeseen suhtaudutaan myönteisesti ja kaupunkia kehotetaan etsimään keinoja ruokahävikin vähentämiseksi yhdessä kauppojen ja kolmannen sektorin kanssa.

Suoraan kaupunki ei voi roska-astioiden lukoista päättää, sillä ne kuuluvat kauppojen ja taloyhtiöiden vastuulle. Stranius uskoo, että ohjeistuksella voitaisiin kuitenkin saada aikaan muutos dyykkikulttuurin hyväksi.

– Lausuntoehdotus on ensimmäinen positiivinen signaali siitä, että ruokahävikin vähentämiselle on kannatusta myös kaupungin viranhaltijoiden, ei ainoastaan poliitikkojen toimesta.

Ruokakaupoista ja tukuista päätyy vuosittain roskiin arviolta 65–76 miljoonaa kiloa ruokaa. Viranomaisten mukaan suuri osa tästä on käyttökelpoisia elintarvikkeita.

Lue seuraavaksi