Hyppää sisältöön

Tylsä loma onkin paras – virikesuman keskellä lapset nauttivat pitkistä aamuista

Aikataulujen täyteinen elämä kesän jälkeen vaatii veronsa, eivätkä kaikki lapset ja nuoret koe syyslomaa tylsäksi, vaikkei sen varalle olisikaan mitään järjestettyä ohjelmaa.

Kuva: Onni Aaltonen / Yle

Osa koululaisista kaipaa syyslomaltaan myös rauhoittumista ja kiireetöntä oleskelua. Alkusyksy on perheissä usein kiireinen, joten monella viikko kuluu kotioloissa.

Esimerkiksi Kouvolan kaupunki kysyi viime vuonna nuorilta, mitä he syyslomaltaan haluaisivat. Nuoret toivoivat järjestettyä ohjelmaa enemmän sitä, että nuorisotalot olisivat vapaamuotoisesti mahdollisimman paljon auki.

Kouvolalaisessa kauppakeskuksessa äitinsä kanssa ensimmäistä lomapäivää viettämässä ollut neljäsluokkalainen Venla Pönni kertoo lomailevansa mökillä.

– Piirrän, luen tai käyn kävelemässä metsässä, hän kertoo suunnitelmistaan.

Pönnin mukaan loman paras puoli on, että läksyjä ei tarvitse tehdä.

Monesta koululaisesta mutta myös heidän vanhemmistaan yksi syysloman suurimmista iloista on aamujen kiireettömyys. Esimerkiksi toista luokkaa käyvällä Veeti Katteluksella pelkkä koulumatka kestää tunnin, joten lomalla hän voi nukkua tavallista pidempään ja aikaa jää selvästi enemmän myös muuhun.

Kattelus aikoo ulkoilla ja rakentaa Legoilla. Yksi loman kohokodista on odotettavissa tiistaina, kun ostoslistalla on uusi Minecraft-peli. Sitä Kattelus aikoo pelata osan loppulomastaan.

– Niin paljon kuin saan, hän toteaa.

Toimintaa tarjolla

Monet kunnat ja kaupungit tarjoavat kuitenkin myös puuhaa lomalle, jotta menevimmille lapsille ja nuorille olisi mielekästä ajanvietettä.

Koripalloa harrastava Helmi Huopalainen pitää aktiivisesta lomailusta, samoin hänen isänsä Mika Huopalainen, joka kiitteleekin Kouvolan kaupunkia hyvästä lomatoiminnan tarjonnasta.

Myös yksityiset palvelut ovat lomalla käytössä. Isä-Huopalainen muistuttaa tytärtään myös tiistaisesta retkestä sisäleikkipuistoon Lahdessa.

– Jee! kiljahtaa Helmi Huopalainen onnessaan.