1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuhoutuneen entisen tutkimusaseman kohtalo luovassa tilassa Muhoksella – vakuutusyhtiö ei kommentoi

Arvopaikalla sijaitsevan kiinteistön kohtalo on nyt niin sanotussa luovassa tilassa. Vakuutusyhtiö ei vielä kommentoi mitä täysturvavakuutus lauantaina palaneen Muhoksen kunnan omistaman Metlan entisen kiinteistön B- ja C-osien kohdalla tarkoittaa. A- osan vakuutus oli irtisanottu.

Kotimaan uutiset
Palaneen rakennuksen rauniot
Metsäntutkimuslaitoksen entisen Muhoksen tutkimusaseman vaiheet ovat olleet moninaiset. Nyt odotellaan vakuutusyhtiön arviota.Antti Pylväs / Yle

– Vakuutusyhtiön käytävä keskustelu siitä mitä täysturva tässä kohteessa tarkoittaa, arvioi Muhoksen tekninen johtaja Mikko Kari pohtiessaan Muhoksella palaneen entisen Metsäntutkimuslaitoksen kiinteistön kohtaloa.

Kukaan osaa vielä sanoa miten arvokkaalla joenrantatontilla sijaitsevan Metlan entisen kiinteistön kanssa palon jälkeen menetellään.

Vuokralaisia oli tyrkyllä

Kirkkosaarentiellä sijaitsevan entisen Metlan tutkimusaseman B- ja C-osiin oli tulossa kaksi vuokralaista.

– Sote-alan yritys ja suunnittelutoimisto olivat vuokraamassa yhteensä 1 100 neliötä eli lähes koko uusimman 1 300 neliön osan. Heidän kanssaan pitää neuvotella vielä tällä viikolla, että mitä tehdään, kertoo Muhoksen kunnanjohtaja Jukka Syvävirta.

– Oltiin jo aika pitkällä. Arkkitehtikin oli jo valittu tekemään luonnossuunnitelmaa tiloista, mutta nyt ollaan taas lähtöruudussa, sanoo Kari.

Sen sijaan kosteusongelmasta kärsivä A- osa oli jo päätetty purkaa.

– Niiden purkutyöt on tarkoitus aloittaa vielä tänä vuonna. B- ja C-osan mahdollinen purku oli kiinni siitä, löytyykö sen tiloille käyttäjiä, Syvävirta selostaa.

Isot purkukustannukset

Koko kiinteistö oli menossa toiselle sote-alan yritykselle, ylivieskalaiselle nuorten mielenterveyden kuntoutuspalveluyritys Sähäkälle 50 000 euron hintaan. Muhoksen kunta käytti kuitenkin etuosto-oikeuttaan ja sai kiinteistön tuohon hintaan.

Oltiin jo aika pitkällä. Arkkitehtikin oli jo valittu tekemään luonnossuunnitelmaa tiloista, mutta nyt ollaan taas lähtöruudussa.

Mikko Kari, tekninen johtaja

Vanhan osan kosteusongelmien paljastuttua ne päätettiin purkaa ja asbestitöiden osalta työt oli jo tehtykin.

Pelkästään vanhan osan purku olisi tullut maksamaan noin 60 000 euroa. Koko kiinteistön purku C-osan laboratorioineen olisi maksanut 200 000.

– Voidaan olettaa, että purkukustannukset varmaankin pienenivät palon myötä, Syvävirta toteaa.

Jäljelle jääneiden B- ja C-osien korjauskustannuksia ei osata vielä arvioida ollenkaan.

– Näissä palokohteissa vahinkojen arvioiminen ei yleensä ole kovin helppoa. Rakennukseen on voinut tulla vesivahinkoja, lämpötila on voinut nousta niin korkeaksi, että esimerkiksi höyrynsulkumuovi on voinut sulaa ulkoseinän ja on savuvaurioita. Kyllä tässä on selvittämistä, pohtii Kari.

Vakuutusyhtiö ei kommentoi

Maanantai-iltana kokoontuva Muhoksen kunnanhallitus ja tiistaina koolla oleva talous- ja omistusohjaustyöryhmä käsittelevät asiaa seuraavaksi.

Kunnanhallitus voi halutessaan tehdä jatkotoimenpiteistä esityksen jo viikon päästä kokoontuvalle kunnanvaltuustolle lisäasiana käsiteltäväksi.

Vakuutusyhtiö ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa.

– En ole siinä asemassa että voisin sitä arvioida tai edes kommentoida. En osaa myöskään sanoa kuka sitä voisi kommentoida, linjaa IF:n asiakkuuspäällikkö Anssi Kuivinen.

Ifin sivuilla kerrotaan, että periaatteessa täysarvovakuutuksella on aina vahingon sattuessa sen todellista arvoa vastaava vakuutusturva. Eli että jos esimerkiksi rakennus palaa poroksi, kattaa vakuutus kokonaan uuden rakennuksen.

– Vakuutusyhtiön tarkastajat käyvät varmasti paikan päällä ja tekevät arvion. Mutta palon syttymissyyllä ei ymmärtääkseni lähtökohtaisesti pitäisi olla mitään vaikutusta vakuutukseen, miettii Kari.

Lue seuraavaksi