Pegida viranomaisten tiiviissä tarkkailussa Saksassa

Islaminvastainen Pegida järjestää tänään marssin liikkeen ensimmäisen marssin vuosipäivän kunniaksi. Kaupungin viranomaiset ovat lisänneet turvatoimia.

Ulkomaat
Lutz Bachmann  ja Kathrin Oertel.
Pegida-liikkeen perustajat (vas.) Lutz Bachmann ja Kathrin Oertel.EPA/ARNO BURGI

Saksan tiedusteluviranomaiset ovat ottaneet islaminvastaisen Pegida-liikkeen tiiviiseen tarkkailuun sen jälkeen, kun mielenosoittajat kantoivat pienoishirttopuuta, josta roikkuvat silmukat oli merkitty liittokansleri Angela Merkelille ja varaliittokansleri Sigmar Gabrielille varatuiksi.

– Hirttopuun ympärillä marssiminen viime viikolla on selvä merkki siitä, että tämän liikkeen härnääminen, aggressiivinen potentiaali on kasvamassa, sisäministeriön edustaja kertoi tiedotustilaisuudessa.

Viranomaisten ja poliitikkojen suhtautuminen Pegidaan on kiristynyt viime aikoina. Liikettä syytetään vihan lietsonnasta ja sen johtajia kutsutaan "kovan linjan äärioikeistolaisiksi". Sisäministeri Thomas de Maiziere kertoi ARD-kanavalle, että Pegidan kaltaiset liikkeet raivaavat tietä väkivallalle. Äärioikestolaiset rikokset ovat kovassa nousussa Saksassa.

Viime viikolla Dresdenissä järjestettyyn marssiin osallistui noin 9 000 ihmisiä. Enimmillään Pegidan marsseihin on osallistunut 25 000 ihmistä.

Dresdenissä alkunsa saanut Pegida marssi ensimmäistä kertaa tasan vuosi sitten. Liike järjestää tänäiltana marssin vuosipäivän kunniaksi. Dresdenin viranomaiset ovat kiristäneet kaupungin turvatoimia marssin takia.

Lähteet: Reuters, AFP, AP