Pori liikkuvan veripalvelun ykkönen koko maassa

Satakuntalaiset verenluovuttajat ovat ahkeria. Porilaiset hallitsevat liikkuvan veripalvelun ykköspaikkaa koko maan tilastoissa. Neljännellä sijalla komeilee Rauma.

Kotimaa
Kuvakaappaus veripalvelun veritilannegrafiikasta
Punaisen Ristin Veripalvelun etusivulla on nähtävissä päivän veritarve. Jos tietty veriryhmä on vähissä, veripisaran naama muuttuu huolestuneeksi.SPR

Pori on noussut Suomen Punaisen Ristin liikkuvan veripalvelun ykköseksi koko maassa.

Kaksi kertaa kuukaudessa Porissa pidettävä verenluovutustilaisuus kerää paikalle 100 - 150 luovuttajaa.

– Näin kerralla saadaan keskimäärin 120 pussillista verta, mikä vastaa Porissa toimineen kiinteän veripalvelun viikoittaista tulosta, vahvistaa SPR:n Turun veripalvelutoimiston esimies Pekka Kukko.

SPR:n veripalvelutoimisto lopetettiin Porissa kaksi vuotta sitten. Sen jälkeen Pori siirtyi liikkuvan veripalvelun alaisuuteen. Porin toimiston luovuttajista 40 prosenttia käy nyt liikkuvan veripalvelun asiakkaina.

Koko maan tarve: 850 veripussia päivässä

Kaikkiaan Veripalvelu pyrkii saamaan päivittäin koko maassa noin 850 pussillista verta. SPR:n mukaan vapaaehtoiset luovuttajat auttavat Suomessa vuosittain noin 50 000 potilasta.

Veripalvelun sivuilla voi käydä katsomassa päivittäin vaihtuvaa veribarometria. Tyhjät tai puolitäydet veripisarat kertovat ilmeellään, mistä veriryhmästä on kulloinkin suurin tarve.

– Suurin tarve on O-negatiivisesta veriryhmästä, jota kutsutaan myös hätävereksi. Myös O+, A+ ja A- ovat veriryhmiä, joita tarvitaan paljon, muistuttaa Kukko.