Kutsu lähti tuhansille, parisataa tuli paikalle – Valtaosa työttömistä heivaa TE-toimiston viestit avaamatta roskiin

TE-toimistot houkuttelevat työttömiä erilaisiin rekrytointitapahtumiin usein sähköpostikutsuilla. Tapahtumatiedotteen avaa ani harva, ja vielä harvempi hankkii lisätietoa klikkaamalla postissa olevaa linkkiä. Rekrytointitapahtumiin saapuu vain kourallinen.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Harvempi kuin joka neljäs työtön työnhakija klikkaa TE-toimiston lähettämän sähköpostin auki, käy ilmi Varsinais-Suomen TE-toimiston tilastoista. Sähköpostin avanneista kolmesta viiteen prosenttia klikkaa postissa olevaa linkkiä.

Hurjaahan se on. Onko jotenkin totuttu vanhanaikaiseen pakottamiskulttuuriin?

Tarja Tötterman

Jos TE-toimisto siis lähettäisi rekrytapahtumasta kutsun kaikille noin 30 000 Varsinais-Suomen työttömälle, heistä noin 7 400 avaisi postin. Vain 200–400 klikkaa tapahtuman sivulle vievää linkkiä.

Varsinais-Suomen TE-toimistossa osataan vain arvella syytä siihen, miksi postit menevät lukematta roskiin.

– Todellakin täällä TE-toimistossa pohdimme, mistä tuo ilmiö johtuu, sanoo Varsinais-Suomen TE-palveluiden viestintäasiantuntija Tarja Tötterman.

Vapaaehtoiset tapahtumat eivät kiinnosta

Töttermanin mukaan lukemattomat sähköpostit eivät ole suurin ongelma. Työttömät saapuvat nimittäin harvoin rekrytapahtumiin, ellei tapahtuma ole pakollinen.

Esimerkiksi korkeakoulutetuille työnhakijoille tarkoitettua Haalariväen Pop up -viikkoa mainostettiin 11 000:lle Varsinais-Suomesta töitä hakevalle työttömälle. Tapahtuman eri kohteissa vieraili 390 ihmistä.

– Hurjaahan se on. Onko jotenkin totuttu vanhanaikaiseen pakottamiskulttuuriin? Voikohan myös olla, että tulee sellainen mielikuva, että kun osallistuu vapaaehtoiseen tapahtumaan, niin siellä voi silti jotenkin joutua pakotetuksi töihin, koulutukseen tai toimenpiteeseen, Tötterman pohtii.

Varsinais-Suomessa on tänä vuonna järjestetty kymmeniä työllisyystapahtumia infoista messuihin. Niistä valtaosa on ollut työnhakijoille vapaaehtoisia.

Työnantajat hakevat todella tarkkoja yksityiskohtia: esimerkiksi kampaajaa, joka osaa leikata miehille jenkkityylisen siilitukan.

Tarja Tötterman

Vain harva jättää CV:n nettiin

Osa TE-toimiston tarjoamista sähköisistä palveluista on hyvin suosittuja. Työnhakijaksi ilmoittautuu netissä jo 84 prosenttia työttömiksi jääneistä. Työvoimakoulutushakemuksista puolestaan 92 prosenttia on tehty verkossa tänä vuonna.

Vain 9 prosenttia työttömistä työnhakijoista on jättänyt CV:nsä nettiin.