1. yle.fi
  2. Uutiset

Ilmastoneuvottelut jatkuivat epäluulon merkeissä

YK:n ilmastoneuvottelut jatkuivat tänään Bonnissa. Kehitysmaat ilmaisivat epäluulonsa tekstiluonnokseen, jonka pohjalta neuvotteluja käydään. Tähtäimessä on laajan ilmastosopimuksen syntyminen joulukuussa Pariisissa.

ilmasto
YK-lippu hulmuaa
Kansainvälisiä ilmastoneuvotteluja käydään YK:n alaisuudessa.Olive Berg / EPA

Viimeinen viiden päivän virkamiestason neuvottelujakso ennen varsinaista Pariisin ilmastokokousta alkoi tänään Bonnissa epäluuloisessa ilmapiirissä. Kehitysmaat sanoivat, että teollisuusmaat eivät tee tarpeeksi ilmaston lämpenemisen estämiseksi.

Neuvotteluita käydään kaksi viikkoa sitten syntyneen, parikymmentä sivua pitkän luonnoksen pohjalta. Siinä on vielä jätetty auki monia keskeisiä kohtia.

Eniten kehitysmaiden epäilyjä herättää ilmastorahoitus.

– Luonnos jättää huomioimatta kehitysmaiden vaatimukset siitä, että teollisuusmaiden on kannettava päävastuu ongelmasta, jonka teollisuusmaat ovat synnyttäneet, sanoi Malesian neuvottelija Gurdial Singh Nijar uutistoimisto AFP:lle. Hän puhui ryhmän puolesta, johon kuuluvat mm. Kiina, Intia ja monet Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maat.

Luonnostekstissä on väljä muotoilu "rahoitusvauhdin lisäämiseksi, jotta jo sovittu 100 miljardin dollarin vuosittainen ilmastorahoitus olisi koossa vuodesta 2020 alkaen".

Myös teollisuusmaiden lupaukset päästöjen vähentämisestä herättävät kehitysmaiden epäluuloja. Pariisin ilmastokokousta varten noin 150 maata on antanut lupauksensa omien päästöjensä vähentämiseksi. Lupaukset jäävät jälkeen tavoitteesta, joka on pysäyttää ilmaston lämpeneminen kahteen asteeseen.

Pariisin ilmastokokous alkaa marraskuun 30. päivä.

Lue seuraavaksi