Kulttuurin kuluttaminen ei ole kohta rahasta kiinni – vähävaraisten kulttuuripassi tuo alea lipunhintoihin Kemissä

Kulttuurielämyksistä nauttiminen halutaan Kemissä nykyistä paremmin vähävaraisten ulottuville. Mallia pohjoiseen otetaan pääkaupunkiseudulta.

Kemi
Inkeri Raittila, Sarianne Paasonen ja Hanna Vähäniemi
Laura Valta / Yle

Vähävaraiset pääsevät nauttimaan kulttuurista muita huokeammin Kemissä, jos kaupungin suunnitelmat menevät läpi.

Mallia kemiläiset suunnittelevat ottavansa Espoosta, jossa on käytössä oma pienituloisille suunnattu Kaiku-kortti. (siirryt toiseen palveluun) Tarkoituksena on, että Kemissä omaa kulttuurikorttia voitaisiin jakaa jo ensi vuodesta lähtien.

Hyötyjä on vaikea mitata

Kemissä asiaa valmistellut työryhmä luottaa, että kortista aiheutuvat kustannukset ovat verraten vähäiset saatuihin hyötyihin nähden.

Kaupungin kulttuuriosaston päällikkö Kari Silvennoinen uskoo, että kulttuuripassi voitaisiin ottaa käyttöön monin paikoin nollabudjetilla.

– Kulttuuripalveluista ihmiset saavat voimaa ja pirteyttä, mutta mielihyvää on vaikea mitata, luonnehtii Silvennoinen.

Käytännössä kortti toimisi siten, että vähävaraiset perheet pääsisivät muita edullisemmin esimerkiksi konsertteihin, kaupunginteatteriin ja uimahalliin.

– Se oikeuttaisi myös ilmaiseen sisäänpääsyyn kaupungin museoihin eikä kortinhaltijoilta perittäisi kirjastossa kaukolaina- eikä varausmaksuja, sanoo Silvennoinen.

Tuloja ei tarvitse selvittää

Vaikka kulttuurikortin hankkimisesta pyritään tekemään helppoa, ihan kenelle tahansa sitä ei myönnetä. Kortin saisi sosiaalitoimen tai muiden sosiaalialan toimijoiden, kuten yhdistysten, kautta, jotta jonkinlainen kontrolli säilyisi.

Kortin saamiselle ei olisi kuitenkaan mitään tiettyä tulorajaa eikä saajan tarvitsisi todistaa tulojaan korttia pyydettäessä. Näin on myös Espoossa, jossa on linjattu, että Kaiku-kortin tavoitteena on edistää mahdollisuuksia osallistua kulttuurielämään varallisuudesta riippumatta.

Myös Kemissä on ajatuksena, että kortteja jaettaisiin perheille, jotka kokevat talouden olevan tiukilla.