Keskittyneitä ilmeitä, hikipisaroita ja kauniita taivutuksia – tanssikisoihin valmistautuminen on kovaa työtä

Moni on nähnyt televisiosta miten viehkeästi ja sulavasti kilpatanssijat tanssivat. Jokainen myös ymmärtää, että vaikka tanssi näyttääkin sujuvan helposti ja luontevasti, on se vaatinut paljon töitä. Vaasan Viuhka on tanssiseura, joka on kohta 50 vuotta ollut kilpatanssin asialla. Tänä syksynä Viuhka saa järjestettäväkseen pitkästä aikaa vakio- ja latinalaistanssien GP-kisat. Se ilahduttaa niin harrastajia kuin valmentajiakin.

kulttuuri
Vaasan Viuhkan salilla hiotaan askelkuvioita kuntoon.
Vaasan Viuhkan salilla hiotaan askelkuvioita kuntoon.Jussi Laine / Yle

Valssi soi maanantai-illassa Vaasan Liisanlehdossa. Musiikki kuuluu teollisuusrakennuksen yläkerrasta, siellä on tanssiseura Vaasan Viuhkan sali. Lattialla musiikin pyörteissä on kaikkiaan neljä paria ja muutama paritonkin. Menossa ovat Viuhkan kilpatanssiharjoitukset aikuisille ja nuorille.

Tanssijoita valmentaa pitkän ammattikilpatanssijan uran tehnyt Sanna-Maria "Sannu" Heikkilä, joka itse päätyi kilpatanssin pariin jo 7-vuotiaana. Sannu on myös pitkän linjan viuhkalainen ja valmentajanakin hän on ollut kymmenisen vuotta. Seuralla on tällä hetkellä kymmenen kilpailevaa paria ja ilahduttavaa Heikkilän mielestä on se, että lapset ja toisaalta myös jo kypsempään ikään ehtineet ovat löytäneet lajin.

Mitään kevyttä askellusta kilpatanssi ei ole, sillä salilla virtaavat hikikarpalot ja koko ajan tanssitaan. Lajin aloittaminen ei kuitenkaan vaadi isoja investointeja saati taitoja, sillä omalla tasolla tanssitaan. Lajissa kehitytään ja edistytään omassa tahdissa.

Käytöstapoja oppimaan

Lattialla pyörähtelevien parien joukossa on nuoresta iästään huolimatta jo pitkään tanssinut pari, Lotta Malmi ja Lauri Aho. Yhteistä tanssihistoriaa heillä on kolme vuotta mutta kumpikin on tanssinut jo kolmisentoista vuotta. Parin työskentely lattialla on keveää, lennokasta ja äärimmäisen taitavaa. Niin ja helppoa... Siihen pääseminen on kuitenkin vaatinut monen vuoden työtä ja sitkeää treenaamista. Lotta päätyi kilpatanssin pariin jo pienenä tyttönä. Äiti-Katja sai tytön houkuteltua tanssisalille ja sillä tiellä ollaan.

– Äiti laittoi mut sivistyskouluun kun oon aina ollut vähän semmonen rasavillli. Täällä on oppinut käytöstapojakin sitten, nauraa Lotta.

Laurillakin äiti oli harrastuksen pariin innostamassa ja jo pienenä poikana lajista tuli oma.

– Alusta saakka on tuntunut siltä, että tää on mun juttu, sanoo Lauri.

Lotta ja Lauri tanssivat vakiotansseja eli tanssivalikoimaan kuuluvat valssi, tango, fox trot, wieninvalssi ja quickstep. Latinalaistansseja pari ei tanssi ja Lotta kertoo, että häntä vakiotansseissa viehättää erityisesti hienostuneisuus ja eleganssi.

Lauri Aho ja Lotta Malmi ovat tanssineet yhdessä kolme vuotta.
Lauri Aho ja Lotta Malmi ovat tanssineet yhdessä kolme vuotta.Jussi Laine / Yle

Pitkästä aikaa kotikisat

Lotan ja Laurin edustama seura Vaasan Viuhka järjestää marraskuun 14. päivä kilpatanssin vakio- ja latinalaistanssien GP-kisat Vaasan Variskan koululla. GP-kisoja on vuodessa vajaa kymmenen ja ne pyritään järjestämään eri puolilla Suomea. Nämä kisat tulivat nyt Viuhkalle järjestettäväksi. Valmentaja Sanna-Maria Heikkilä uskoo, että yhtenä syynä on se, että seura täyttää muutaman vuoden kuluttua jo 50 vuotta. Omista GP-kisoista ollaan innoissaan vaikka töitä toki riittää, sanoo Heikkilä.

– On se iso ponnistus kun seuramme on aika pieni, mutta kyllä meillä on pitkät perinteet kisojen järjestämisestä, että olen ihan varma että saadaan laadukkaat ja hyvät kisat Vaasaan, lupaa Heikkilä.

Kisoihin odotetaan sataa paria ja joukossa toivotaan olevan tietysti myös Suomen kärkipareja. Lotta ja Lauri ovat niin ikään mukana kisaamassa. Heillä tavoitteena on päästä vähintään semifinaaliin tai ainakin ensimmäistä kierrosta pidemmälle.

Lotan ja Laurin kohdalla kotikisoja sävyttää innostuksen lisäksi myös haikeus. Vaasan kisat ovat viimeiset, joissa he kilpailevat parina. Pitkä välimatka, Lauri asuu Turussa ja Lotta Vaasassa, ja ajanpuute tekivät tehtävänsä. Tanssi ei kuitenkaan lopu, sen vakuuttavat molemmat kuin yhdestä suusta.

– Kyllä mä nään, että tanssin läpi elämäni, päättää Lauri.