Luonnonsuojelijat saivat uuden nokkamiehen Riihimäellä: ”Luontoarvojen puolestapuhujia ei paljoa ole”

Luontoväen pitää Riihimäellä olla valppaana, jotta luontoarvojen yli ei käveltäisi. Kaupungin laajentumissuunnitelmat ja Ekokemin laajennus vaativat Riihimäen seudun luonnonsuojelijoiden uuden puheenjohtajan Harri Heinosen mielestä perään katsomista.

luonto
Mies katselee aikatauluja asemalla
Harri Heinonen kulkee arkisin Riuihimäen ja Pasilan väliä.Miki Wallenius / Yle

Tänä vuonna 40 vuotta täyttänyt Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys on saanut uuden puheenjohtajan, kun pitkään väkeä vetänyt toimittaja Tarja Heikkonen siirtyi syyskokouksessa syrjään.

Johtoon astui it-ammattilainen, jolla on metsäalan koulutus.

– Olen it-arkkitehti Helsingin seudun ympäristönpalvelun kuntayhtymässä Pasilassa. Työmatka menee mukavasti junalla, Heinonen kertoo odotellessaan aamun lähijunaa Riihimäen rautatieasemalla.

Pienikin yhdistys voi saada näkyvää aikaan, kun saa yhteistyön aikaiseksi

Harri Heinonen

Harri Heinonen lähti mukaan luonnonsuojeluyhdistyksen toimintaan 2000-luvun alussa, kun Vahteriston metsät olivat uhattuina.

– Silloin ajattelin, että nyt olisi hyvä tilaisuus puuttua konkreettisesti näihin luonnonsuojeluasioihin. Satuin samaan saamaan alan koulutusta Evolla. Oli siis teoreettistakin taustaa maankäyttösuunnitteluun.

Evolla Heinonen opiskelin Hämeen ammatti-instituutin monimuotoisen metsänhoidon koulutusohjelmassa.

Painostus tuotti tulosta ja Vahteristolle syntyi Riihimäen ensimmäinen luonnonsuojelualue.

– Se on hyvä esimerkki siitä, kuinka pienikin yhdistys voi saada näkyvää aikaan kun saa hyvän yhteistyön aikaiseksi eri tahojen kanssa.

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys ei voi laakereilla levätä vieläkään, sillä luonnon etuja ei kaupungissa ainakaan liian moni puolusta, edes päättäjäportaassa.

– Sammaliston suolle on muodostumassa uusi lähiviheralue. Ekokem jatkaa laajentumistaan ja Riihimäen kaupungin laajentuminenkin vaatii perään katsomista. Luontoarvot tahtovat jäädä unohduksiin kun puolestapuhujia ei paljoa ole, Heinonen huokaa.

Lopella lisääntyvät hakkuut, Hausjärvellä turhan matala profiili

Omassa entisessä kotikunnassaan Lopella Heinosta huolestuttaa voimakkaasti lisääntynyt metsän käyttö. Hakkuuaukiot ovat kunnassa yleinen näky.

Hausjärvellä on luontoasioissa puolestaan pidetty matalaa profiilia. Sitä voisi piristää rakentamalla kuntaan ensimmäinen luontopolku.

Harri Heinonen tunnustautuu metsien mieheksi.

Lapissa on sitten sielunmaisemani

Harri Heinonen

– Olen maalaispoika ja liikkunut metsissä nuoresta saakka. Vanhat metsät kiinnostavat. Niissä on muutakin kuin metsänhoidollista arvoa. Lapissa on sitten sielunmaisemani.

Uusi puheenjohtaja viihtyy myös lähialueilla. Lyhyen matkan päässä Riihimäeltä on paljon innostavia luontokohteita.

– Hyvinkään Usmin alueet, Lopella Räyskälän ympäristö, Luutaharju ja Melkutin ovat maisemia, jotka eivät häpeä Lapillekaan yhtään. Evolla on myös kunnon metsät.