Helsingin joulukuusikauppiaat kilpailevat Huuto.netissä - suosituimmasta myyntipaikasta tarjottu tonni

Helsingissä kuusenmyyntipaikkoja on yhteensä noin 200, ja ne kaikki vuokrataan netissä käytävän huutokaupan avulla. Aiemmin myyntipaikoista osa jaettiin jonotus- ja arpalippujen avulla, mikä oli kova urakka varsinkin Helsingin ulkopuolelta tuleville kuusimyyjille.

Kotimaa
Joulukuusi
YLE

Helsinki vuokraa ensimmäistä kertaa kaikki joulukuusien myyntipaikat sähköisen huutokaupan perusteella.

Huutokauppaan voi jättää tarjouksia vielä viikon ajan. Tässä vaiheessa kovin tarjous on tuhat euroa, toisaalta lukuisiin myyntipaikkoihin kiinnostustaan ei ole osoittanut yksikään huutaja.

Helsingissä kuusenmyyntipaikkoja on yhteensä noin 200. Vajaat 40 paikkaa on niin sanottuja yksinmyyntipaikkoja eli myymässä voi olla vain yksi kuusikauppias.

Jo aiemmin yksinmyyntipaikkoja on huutokaupattu. Esimerkiksi Temppeliaukion kirkon lähistöllä olevasta myyntipaikasta on maksettu reippaasti yli 3 000 euroa.

Loput paikat ovat yhteismyyntipaikkoja eli siellä kauppaa voi käydä rinnakkain useampi.

Aiemmin yhteismyyntipaikat vuokrattiin arpomalla. Rakennusviraston mukaan tämä systeemi oli varsin työläs.

– Kauppiaat ympäri Suomea joutuivat tulemaan rakennusvirastoon aamulla seitsemän aikoihin ja arvontaan meni käytännössä koko päivä, kuvailee osastopäällikkö Pekka Henttonen.

Rakennusvirastossa koreografia oli se, että myyjät saivat ensin vuoronumeron, jonka perusteella he saivat arvan. Arvan perusteella sai valita myyntipaikan.

Henttosen mukaan ajatus sähköisestä Huuto.netissä käytävästä huutokaupasta tuli kaupungin puolelta.

Huutokauppaa käydään 2019 jouluun asti

Joulukuusia saa myydä 17.-24. joulukuuta välisenä aikana. Tuhannen euron tarjous on jätetty Fredrikintorin myyntipaikasta Punavuoressa.

Lähtöhinta useissa myyntipaikoissa on 100–130 euroa.

Helsinki on vuokrannut kuusien myyntipaikkoja ainakin 1960-luvulta lähtien. Tuloja myyntipaikkojen vuokrauksesta on tullut kaupungille noin 80 000 euroa vuodessa.

Helsingin yleisten töiden lautakunta päätti huutokaupasta tänä syksynä. Näillä näkymin myyntipaikkojen huutokauppaa jatketaan toistaiseksi, mutta kuitenkin enintään vuoteen 2019 asti.