Valmistava opetus turvapaikkaa hakeville lapsille alkaa Kihniössä ensi kuun alussa

Kihniö on katsonut jo luokan valmiiksi turvapaikanhakijalapsille. Haastattelut opettajan palkkaamiseksi ovat parhaillaan meneillään.

turvapaikanhakijat
Kihniön vastaanottokeskusrakennus
Marjut Suomi / Yle

Kihniö valmistautuu aloittamaan turvapaikanhakijalasten valmistavan opetuksen marraskuun ensimmäisellä viikolla. Pihlajalinnan perustamassa vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä vajaat 50 turvapaikanhakijaa, pääosin lapsiperheitä.

Kihniön sivistystoimenjohtajan Matti Sillanpään mukaan osa lapsista on alle kouluikäisiä, mutta joukossa on myös joitakin peruskouluikäisiä.

– Olemme koulussa järjestäneet yhden luokkatilan, joka vapautuu parin viikon kuluessa. Opettajan haku päättyy tämän viikon torstaina. Yritämme mahdollisimman nopeasti haastatella hakijat ja valita sopivan opettajan, Sillanpää kertoo.

Lain mukaan kunnan ei ole pakko järjestää valmistavaa opetusta maahan tulleille lapsille, mutta opetushallitus pitää sitä erittäin hyödyllisenä. Valmistavan opetuksen tarkoituksena on luoda hyvä pohja koulunkäynnille Suomessa, jotta säästyttäisiin ongelmilta tulevaisuudessa.

Muiden joukkoon ensiksi taito- ja taideaineissa

Valmistavan opetuksen oppilaat opiskelevat aluksi omassa ryhmässään, mutta sitten kun kieli alkaa taipua, he voivat siirtyä muiden joukkoon.

– Sitten kun suomen kielen taito paranee, heidät voidaan joissakin aineissa integroida yleisopetuksen ryhmään lähtien liikkelle taito- ja taideaineista, Sillanpää sanoo.

Valmistavan opetuksen rahoittaa valtio. Opetuksen järjestäjä saa valtionosuuden, joka on kyseisen opetuksen järjestäjän perusopetuksen yksikköhinta kaksinkertaisena.

Sivistystoimenjohtaja luottaa, että turvapaikanhakijoiden lähtö koulutielle sujuu hyvin.

– Meillä on monenlaisia lapsia tälläkin hetkellä ja uskon, että maahanmuuttajalapset sopeutuvat kouluympäristöön Kihniössä ihan hyvin, Sillanpää sanoo.