1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Valta vaihtumassa Kanadassa? – Pääministeri Harperin hyökkäykset muslimeja vastaan käänsivät kanadalaiset

Vaalien tulos selviää aikaisintaan kello 4.30 Suomen aikaa, kun suurimmat osavaltiot Ontario ja Quebec ovat sulkeneet vaalihuoneistonsa.

Kanadan pääministeri Stephen Harper. Kuva: Patrick Doyle / EPA

Kanadalaiset äänestävät maanantaina parlamenttivaaleissa. Sunnuntai-iltana julkaistu mielipidemittaus osoittaa, että valta olisi vaihtumassa. Pääministeri Stephen Harperin konservatiivinen puolue olisi häviämässä Justin Trudeaun johtamille liberaaleille. Sosiaalidemokraatit olisi jäämässä kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Sanomalehti The Atlantic (siirryt toiseen palveluun) arvioi, että pääministeri Harperin hyökkäykset muslimeja vastaan olivat vaalikampanjan ratkaiseva käännekohta. Muslimit muodostavat vain 3,2 prosenttia Kanadan väestöstä.

Harperin hallitus päätti neljä vuotta sitten, että musliminaiset eivät saa käyttää kasvot peittävää niqab-huivia osallistuessaan seremoniaan, jossa heille myönnetään Kanadan kansalaisuus.

Musliminainen haastoi hallituksen

Kielto vaikutti häviävän pieneen ryhmään. Vain kaksi musliminaista on kieltäytynyt paljastamasta kasvojaan kansalaisuusseremoniassa vuoden 2011 jälkeen. Kaikkiaan 700 000 ihmistä on saanut Kanadan kansalaisuuden samana aikana.

Toinen musliminaisista haastoi hallituksen oikeuteen kiellosta, ja liittovaltion valitustuomioistuimen päätös julkaistiin syyskuussa. Tuomion mukaan naisella on oikeus käyttää niqabia seremonian aikana, kunhan hän sitä ennen paljastaa kasvonsa yksityisesti henkilöllisyytensä todistaakseen.

Harper hyökkäsi oikeuden päätöstä vastaan ja lupasi valittaa siitä Kanadan korkeimpaan oikeuteen.

– Kun me liitymme kanadalaiseen perheeseen, meidän ei pitäisi salata identiteettiämme. En koskaan sanoisi tyttärelleni, että hänen pitäisi peittää kasvonsa, koska hän on nainen, Harper sanoi vaaliväittelyssä Montrealissa Quebecissä.

Vihjelinja "barbaarisesta käytöksestä"

Osaan kanadalaisista Harperin hyökkäys musliminaisten pukeutumista vastaan vetosi. Harperin konservatiivit vahvistivat asemiaan Quebecissä, jossa sosiaalidemokraateilla on perinteisesti vahvan asema. Sosiaalidemokraattien kannatus kääntyi jyrkkään laskuun.

Se innosti konservatiiveja jatkamaan samalla linjalla. He avasivat vihjepuhelimen, johon kanadalaiset voisivat soittaa ja ilmoittaa naapuriensa "barbaarisista kulttuurisista käytännöistä".

The Atlantic huomauttaa, että kanadalaisilla on vahva tunne erityisyydestään: käsitys, että Kanada on poikkeuksellisen ystävällinen ja vastaanottavainen yhteiskunta. Niinpä, vaikka he voivat paheksua esimerkiksi niqabin käyttöä, sen kieltäminen oli toinen juttu. 

Kanadalaiset kokivatkin, että hallitus kiusaa pientä uskonnollista vähemmistöä ja kääntyivät hallituksen kampanjaa vastaan.

Trudeau hyötyi demareiden laskusta

Quebecin sosiaalidemokraattien kannatuksen kääntymisellä laskuun oli konservatiiveille myös odottamaton vaikutus. Harperia vastustavat äänestäjät päättelivät, että liberaalien Justin Trudeaulla olisi paremmat mahdollisuudet päihittää pääministeri kuin sosiaalidemokraattien Tom Mulcairilla.

Liberaalit johtivat sunnuntai-iltana julkaistua mielipidemittausta seitsemällä prosenttiyksiköllä. Konservatiivit saavat kuitenkin yleensä vankemman kannatuksen kuin mittaukset lupaavat. Mielipidemittaukset osoittavat myös, että minkään puolueen on vaikea saada yksinkertaista enemmistöä.

Konservatiiveja syytetty vaalivilpistä

Pääministeri Stephen Harperin lähipiiriä on useaan otteeseen syytetty vaalivilpistä, kertoo sanomalehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun). Harper nousi pääministeriksi vuonna 2006, jolloin konservatiiveja syytettiin vaalirahapetoksesta.

Puolue oli tammikuussa 2006 käyttänyt sallitun enimmäismäärän rahaa kampanjaansa, 18,3 miljoonaa Kanadan dollaria eli noin 900 000 euroa. Mutta sillä oli vielä rahaa pankissa, ja kisa oli äärimmäisen tiukka. Niinpä puolue kanavoi miljoona dollaria kassastaan 67 aluevaaliehdokkaalle, ja nämä käyttivät rahat laajaan televisiomainoskampanjaan kaksi viikkoa ennen vaaleja.

Kanadan vaaliviranomaisen mielestä puolue "varasti vaalit". Neljää puolueen vanhempaa jäsentä vastaan nostettiin rikossyytteet. Puolue kuitenkin taisteli vaaliviranomaista vastaan kaikissa mahdollisissa oikeusasteissa.

Yli kuusi vuotta myöhemmin syyttäjä suostui sovintoratkaisuun. Puolue tunnusti syyllisyytensä laittomaan rahankäyttöön kampanjoinnissa ja maksoi 282 000 dollarin sakkorangaistuksen. Vastineeksi syytteet puolueen jäseniä vastaan mitätöitiin.

Puhelinhäirintää liberaaleja vastaan

Liberaalit ovat syyttäneet konservatiiveja myös äänestäjien puhelinhäirinnästä, kertoo The Guardian. Vuoden 2011 vaalien alla juutalaisäänestäjät alkoivat saada soittoja liberaaleina esiintyviltä vaalivirkailijoilta, jotka soittivat heille sapattina. Äänestäjille soitettiin myös keskellä yötä.

Kolme päivää ennen vaaleja 2011, liberaalit alkoivat myös saada automatisoituja soittoja, joissa väitettiin, että virheellisesti, että heidän vaalihuoneistonsa olivat vaihtaneet paikkaa. Liberaalit uskovat, että soittojen takana oli konservatiivipuolueen vaalityöntekijöitä. Kuuden vaalipiirin äänestäjät vetivät konservatiivit liittovaltion oikeuteen ja kyseenalaistivat äänestystuloksen, koska äänestäjiä oli ohjattu vaalihuoneistoihin, joita ei ollut olemassa.

Soittojen alkuperää on yritetty tutkia, mutta tutkijat saivat selville vain 7,5 prosenttia puhelinnumeroista, joista puhelut oli soitettu. Vain 40 prosenttia näiden puhelinnumeroiden omistajista pystyttiin selvittämään. Liittovaltion tuomari piti todennäköisenä, että puhelut oli soitettu konservatiivipuolueen tietokannasta.

Hän ei kuitenkaan määrännyt uusintavaaleja, koska todisteet eivät vakuuttaneet häntä siitä, että puhelut olivat vaikuttaneet vaalitulokseen. Stephen Harperia ei kuitenkaan ole koskaan tuomittu rikoksesta.

Kanadassa on 26,4 miljoonaa rekisteröityä äänestäjää. Vaalien tulos selviää aikaisintaan kello 4.30 Suomen aikaa, kun suurimmat osavaltiot, Ontario ja Quebec sulkenut vaalihuoneistonsa. Mikäli vaalien tulos menee tiukalle, tulos voi selvitä vasta, kun Brittiläinen Columbia alkaa laskea ääniään kello viideltä aamulla Suomen aikaa.