Spede-patsas ei kelvannut Helsingin taidemuseolle – "Ei täytä kriteerejä"

Helsingin taidemuseon kokoelmiin lisättäväksi ehdotettu patsas esittää Pertti "Spede" Pasasta Uuno Turhapuro -elokuvista tutussa Härski Hartikaisen hahmossa.

kulttuuri
Spede Pasasen patsas.
Lavastetaiteilija Juhani W. Rytkölän tekemä Spede-patsas paljastettiin Speden kuoleman jälkeen tehdyssä Uuno Turhapuro – This is My Life -elokuvassa.Ville Elomaa

Helsingin taidemuseo ei aio ottaa kokoelmiinsa sille tarjottua näyttelijälegenda Pertti "Spede" Pasasta esittävää veistosta. Taidemuseon johtokunta päätti asiasta tänään maanantaina pitämässään kokouksessa.

– Veistos ei täytä taidemuseon kriteerejä julkisen taiteen teokseksi, perusteli Helsingin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila Ylen Aikaisen haastattelussa.

Veistos ei täytä taidemuseon kriteerejä julkisen taiteen teokseksi.

Maija Tanninen-Mattila

Spede-patsaan ottamista taidemuseon kokoelmiin ja esille asettamista oli ehdottanut Lauttasaari-seura. Seuran ehdotuksen mukaan massasta tehty Spede-patsas olisi joko valettu pronssiin ja laitettu ulos esille tai pantu sellaisenaan näytille sisätiloihin vitriinissä. Sijoituspaikoiksi ehdotettiin esimerkiksi Lauttasaaressa sijaitsevaa puistoa tai metroasemaa.

Tanninen-Mattilan mukaan Spedellä on veistoksessa "vähän tuima ilme". Myös Speden asento veistoksessa herätti hänen mukaansa "vähän kummeksuntaa".

– Onko Speden eli Pertti Pasasen muistomerkki sitten sellainen, että siinä hänen tulisi Härski Hartikaisen roolissa esiintyä? Se on toinen asia, josta voi keskustella, Tanninen-Mattila jatkoi.

Tanninen-Mattilan mukaan taidemuseon johtokunta totesi kokouksessaan, että Lauttasaari-seuran ehdotusta voidaan kuitenkin kehittää.

Pertti "Spede" Pasasen elämäntyötä kunnioittava muistomerkki on sinänsä kannatettava.

Maija Tanninen-Mattila

– Pertti "Spede" Pasasen elämäntyötä kunnioittava muistomerkki on sinänsä kannatettava, hän sanoi.

Helsingin taidemuseon mukaan Lauttasaari-seura voi halutessaan laittaa veistoksen esille sellaisessa sisätilassa, joka ei ole museon vastuulla. Ylläpidosta vastaisi tällöin Lauttasaari-seura itse.

Vuonna 2001 kuollut Pertti "Spede" Pasanen asui Lauttasaaressa ison osan elämästään. Hän tuli tunnetuksi koomikkona ja elokuvantekijänä. Yksi Pasasen tunnetuimmista rooleista oli Uuno Turhapuro -elokuvien Härski Hartikainen.

Kiistellyn Spede-veistoksen on tehnyt lavastetaiteilija Juhani W. Rytkölä.