EU:n ja Yhdysvaltain tietosuojatora voi poikia Suomeen lisää datakeskuksia

EU-tuomioistuimen päätös kieltää henkilötietojen siirtäminen yhdysvaltalaisille palvelimille aiheuttaa suomalaisissakin pörssifimoissa jättiurakan. Toisaalta turvasataman kaatuminen voi merkitä uusien datakeskusten syntymistä Suomeen.

talous
Datakeskus
Yle

Suomen ja muun Euroopan tilanne paranee, kun yhdysvaltalaiset firmat joutuvat vakuuttamaan entistä paremmin asiakkailleen, että tietojen siirtäminen on varmasti turvallista.

Muun muassa vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala ja Dittmar & Indreniuksen asianajaja Jukka Lång arvioivat, että EU-tuomioistuimen päätös osaltaan lisää Suomen houkuttelevuutta datakeskusten sijaintipaikkoina.

– Pidän ihan mahdollisena, että tämän EU-tuomiostuimen päätöksen seurauksena Suomi ja muut EU-valtiot onnistuvat houkuttelemaan lisää datakeskuksia, asianajaja Jukka Lång asianajotoimisto Dittmar & Indreniukselta arvioi.

Toiveet uusista datakeskuksista perustuvat siihen, että kilpailuasetelmat eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten yhtiöiden välillä muuttuvat pysyvästi. Joidenkin arvioiden mukaan suuret amerikkalaiset it-yhtiöt ovat jo menettäneet eurooppalaisille klipailijoilleen miljardien eurojen arvoisia sopimuksia.

– Myös suomalaiset palveluntarjoajat ovat paranteet asemiaan tässä tilanteessa. Ne saattavat hyvinkin houkutella Suomeen lisää bisnestä, asianajaja Jukka Lång sanoo.

Se voisi merkitä uusia pilvipalveluiden tarjoajia, it-ulkoistuksia ja kaikkea muutakin bisnestä, jossa keskiössä ovat henkilötiedot ja data.

– Jos Suomi pystyy takaamaan sen, että meillä olevien datakeskusten tieto ei altistu massamittaisille perusoikeuksien loukkauksille, ilman muuta se lisää houkuttelevuuttamme, vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala perustelee.

Suomeen on syntynyt viime aikoina tiuhaan tahtiiin datakeskuksia. Tiedon varastointia ja jakamista hoitavat keskukset ovat tiedon hermokeskuksia.

Isoimmat tietokonesalit voivat työllistää jopa satoja työntekjiöitä. Rakennusaikana työllistävä vaikutus on vielä suurempi.