1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Saksa – tekopyhyyden maa

Saksa rämpii skandaalista skandaaliin, kirjoittaa Dan Ekholm. Volkswagenin päästöhuijausjupakan rinnalle on nyt puhjennut jalkapalloskandaali.

Yle maailmalla: Berliini
Dan Ekholm
Dan EkholmYle

Saksaa ravisuttaa skandaali toisensa jälkeen. Viimeisin on jalkapalloskandaali. Ostiko Saksa ääniä, jotta se saisi jalkapallon MM-kisat Berliiniin vuonna 2006?

Aikakauslehti Der Spiegelin mukaan Saksan jalkapalloliitolla DFB:llä oli salainen kassa, josta maksettiin 6,7 miljoonaa euroa etenkin aasialaisten äänten ostamiseen. Adidas-konsernin johtaja Robert Louis-Dreyfus olisi lehden mukaan rahoittanut voitelurahaston.

Jalkapalloliiton puheenjohtaja Wolfgang Niersbach kiisti maanantaina Spiegelin tiedot ja sanoi ryhtyvänsä oikeustoimiin Spiegeliä vastaan. Frankfurtin syyttäjävirasto aikoo kuitenkin aloittaa tutkinnan siitä, pitävätkö lehden syytökset paikkansa.

Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n entinen viestintäpäällikkö Guido Tognoni ei ollut yllättynyt Spiegelin kirjoituksesta.

– Saksalaiset eivät voineet muuta tehdä, muuten he eivät olisi saaneet MM-kisoja, Tognoni sanoi saksalaiselle SWR-TV-kanavalle.

Saksassa kysytään, missä menee raja lobbauksen ja korruption välillä. Oppositio haluaa tietää, miksi Saksan turvallisuusneuvosto aikoinaan myönsi vientiluvan myydä 1 200 sinkoa Saudi-Arabian puolustusvoimille. FIFA:n hallituksen jäsenenä niihin aikoihin oli saudiprinssi Abdullah Khalid al Dabal.

Jalkapallon MM-kisat Saksassa vuonna 2006 on saksalaisten ylpeyden aihe. Silloin saatiin heiluttaa Saksan lippua vapaasti, ilman ylimielistä nationalismia. Siihen liittyy saksalaisten myönteinen itsetunto.

MM-kisoja kutsutaan täällä Sommermärcheniksi, vapaasti käännettynä kesäsaduksi, joka oli melkein liian hyvä ollakseen totta. Tieto siitä, että kisat ehkä ostettiin pimeällä rahalla, on takaisku myös saksalaisten itsetunnolle.

Ei ole kulunut kuin kuukausi siitä, kun selvisi että maailman suurin autonvalmistaja Volkswagen oli manipuloinut dieselmoottoreiden päästömittauksia, koska VW ei pystynyt muuten täyttämään päästövaatimuksia. Tämä Saksan teollisuuden timantti oli tietoisesti johtanut autonostajia ja viranomaisia harhaan.

Saksalaisen radiokanavan kolumnisti kutsui maanantaina Saksaa tekopyhäksi. Maa saarnaa, miten Kreikan pitäisi torjuta korruptiota, mutta ei itse välttämättä aina elää niin kuin opettaa.

Omakuva särkyy, vähän samalla tavalla kuin me suomalaiset järkytyimme vuonna 2001 Lahden hiihdon MM-kisojen aikaan, kun selvisi miten järjestelmällisesti suomalaishiihtäjät olivat käyttäneet dopingia.

Samalla tavalla kuin Suomessa, puolustaudutaan sillä, että muutkin tekevät näin. Onko esimerkiksi Venäjä saanut vuoden 2018 jalkapallon MM-kisat rehellisin keinoin? Ero on se, että jos Saksa jää kiinni, siitä puhutaan ja sitä selvitetään. Aikakauslehdet voivat vapaasti kirjoittaa siitä.

Saksassa pelätään, että jalkapalloskandaali voisi heikentää Hampurin mahdollisuuksia saada kesäolympialaiset vuonna 2024.

Lue seuraavaksi