Mietitkö talon lämmitysjärjestelmän muuttamista? Tässä vinkkejä

Omakotitalo on rakennettu 1960-luvulla, lämmitysöljyä menee tuhansia litroja vuodessa. Sähkölämmitteinen talo 1970-luvulta, sähkölasku huimaa ja hinnakorotukset pelottavat jo etukäteen. Mitä voi tehdä, kannattaako lämmönlähdettä vaihtaa?

Kotimaa
Rivi omakotitaloja.
Arja Lento / Yle

Motivan pienrakentamisen energiatehokkuuden asiantuntija Sami Seuna antaa muutamia nyrkkisääntöjä kustannusten kanssa nujuavalle talonomistajalle.

– Jos öljyä kuluu 3 000 litraa vuodessa, silloin kannattaa harkita jopa maalämpöön siirtymistä. Ja jos talossa on sekä vesikiertoinen lämmönjakojärjestelmä että sähkölämmitys, niin silloin 35 000 kilowattitunnin kulutuksella kannattaa harkita vaihtoa maalämpöön myös siellä.

Maalämpöön ei kannata siirtyä, jos talossa ei ole vesikiertoista lämmönjakoa. Silloin muutos on liian suuritöinen ja kallis, sanoo Seuna.

Erittäin hyviin tuottoihin päästään vanhojen lämmitysjärjestelmien säätöjärjestelmiä uusimalla.

Sami Seuna

– Yleensä merkitsevin asia lämmitysjärjestelmän suuremmissa remonteissa on energiakulutuksen suuruus. Se ajaa ihmiset herkimmin muutokseen. Toinen yleinen syy on se, että vanha lämmitysjärjestelmä on remontin tai uusimisen tarpeessa, eli jotain joudutaan joka tapauksessa tekemään.

Muitakin keinoja on kun totaaliremontti

Vanhoissa taloissa on parikin konstia pienentää kustannuksia ilman suuria remontteja, sanoo Seuna.

– Erittäin hyviin tuottoihin päästään vanhojen lämmitysjärjestelmien säätöjärjestelmiä uusimalla. Ja patteriverkoston termostaatit ja venttiilit ovat ehkä kaikkein aliarvostetuimpia säästökohteita. Olen nähnyt lukemattomia kohteita, joissa on jopa 50 vuotta vanhoja termostaatteja ja venttiileitä. Jos ne toimivat, niin hyvä niin, mutta ei ne toimi niin hyvin kuin olisi mahdollista.

Vesikiertoisten pattereiden kestoikä on oikein asennettuna jopa 100 vuotta.

Sami Seuna

Termostaatin vaihto ei ole kovin kallista, yhdelle termostaatille tulee hintaa noin 100 euroa. Koko talon termostaatit saa uusittua reilulla tuhannella eurolla, sanoo Seuna.

– Yleensä termostaatti kestää 10–20 vuotta tai sitten se voi muutamassa vuodessa jäädä jumiin. Termostaattien kohdalla pitää muistaa sellainen perusasia, että ruuvaa välillä säätöalueen kokonaan läpi, päästä päähän. termostaatti voi olla kesäaikana muutaman kuukauden kokonaan liikkumattomana ja jumiutua.

Seuna kehottaa veivaamaan myös vesikiertoisen lattialämmityksen termostaatin säätöalueen reunasta toiseen ajoittain.

– Säätöaluetta kannattaa pitää muutaman minuutin kokonaan pienimmillään ja suurimmillaan, jotta termostaatin moottori ehtii reagoida.

Myös vanhat sähköpatterit kannattaa vaihtaa

Iäkkäiden sähköpattereiden uusimista kannattaa harkita paitsi esteettisistä syistä, myös energiatehokkuuden kannalta, sanoo Seuna.

Tulee olemaan jopa sellaisia ominaisuuksia, että hintaa voidaan ennakoida ja lämmitystä ohjataan edullisimmille jaksoille.

Sami Seuna

– Niiden uusinta on samassa sarjassa termostaattien uusinnan kanssa. Se maksaa 1000–2000 euron välillä. Silloin saa tehokkaammin toimivat patterit ja uudet paljon aiempaa tarkemmin toimivat termostaatit.

Sen sijaan vesipattereiden vaihtoa ei kannata pienessä kummassa tehdä ellei sitten kauneussyistä.

– Vesikiertoisten pattereiden kestoikä on oikein asennettuna jopa 100 vuotta. Se tietenkin edellyttää, ettei vesikiertoon ole juurikaan päässyt hapellista vettä, eli ilmaamista ei tarvitse tehdä usein.

Kallista sähköä ei käytetä lämmitykseen

Sähkölämmityksessä automatiikka hinnan perusteella tekee tuloaan, sanoo Seuna.

– Lämmitysjärjestelmissä tulee olemaan jopa sellaisia ominaisuuksia, että hintaa voidaan ennakoida ja lämmitystä ohjataan edullisimmille jaksoille. Eli ajetaan lämpöä ylös ja pari kallista tuntia vuorokaudessa jätetään lämmittämättä.

Käytännössä ohjaus edellyttää sähkösopimusta, jossa sähkön käytöstä maksetaan tunneittain. Sähkön hintatiedot saadaan internetin välityksellä sähkön myyjältä reaaliajassa. Automatiikka pudottaa kalleimpien tuntien aikana lämmityksen pois päältä.

– Ei tietenkään niin pitkäksi aikaa, että talo alkaisi jäähtyä. Käytännössä sähkön tuntihintojen erot ovat niin suuria, että jo hyvin pienillä leikkauksilla saattaa tulla yllätyttävän isoja säästöjä vuositasolla. Tällaisia tuotteita on jo useammallakin sähköyhtiöllä ja uskon, että niitä tulee paljon lisää lähivuosina, sanoo Seuna.