Syyrian sota johti ensimmäisten siementen nostoon Huippuvuorten siemenpankista

Kyse on ensimmäisestä kerrasta kun hieman alle kahdeksan vuotta sitten perustetusta siemenholvista siirretään pois siemeniä.

tiede
Huippuvuorten siemenholvi.
Huippuvuorten siemenholvin sisäänkäynti on rakennettu betonista vuoren rinteeseen. Siitä lähtee 120 metriä pitkä käytävä, joka johtaa varsinaiseen holviin.Hakon Mosovold Larsen / EPA

Norjan Huippuvuorilla sijaitsevasta kansainvälisestä siemenpankista on siirretty ensimmäiset siemennäytteet sen vähän alle kahdeksanvuotisen olemassaolon aikana.

Noin 38 000 siemennäytettä siirrettiin viime kuussa tutkimuskeskuksiin Marokossa ja Libanonissa. Näytteet kuuluvat Syyrian Aleppossa toimineelle Kansainväliselle kuivien alueiden maatalouden tutkimuskeskukselle (ICARDA).

ICARDA:n henkilökunta joutui siirtymään pois Alepposta Syyrian sisällissodan vuoksi. Se perusti uudet tilat Libanoniin vain vähän matkan päähän Syyrian rajasta, missä tutkijat jatkavat työtään kestävämpien lajikkeiden kehittämiseksi ja vanhojen lajikkeiden säilyttämiseksi.

Tarkoituksena on parantaa satoja nykyisten ja luonnosta jo hävinneiden lajikkeiden avulla.

ICARDA:n näytekokoelma yksi maailman tärkeimmistä

Libanonin tutkimuskeskuksessa siemenet istutetaan kasvihuoneisiin kasvamaan. Kun kasvit ovat tuottaneet tarpeeksi uusia siemeniä, tutkijat ja viljelijät ympäri maailmaa voivat jälleen käyttää niitä tutkimuksiinsa ja jatkaa esimerkiksi uusien ilmastonmuutosta paremmin kestävien lajikkeiden jalostusta.

Rinnakkainen istutusoperaatio on meneillään myös Marokossa.

ICARDA:n siemenpankki on yksi maailman tärkeimmistä. Siihen kuuluu yli 135 000 vehnän, härkäpavun, linssin ja kahviherneen siemennäytettä sekä maailman arvokkain kokoelma kauran siemeniä. Tutkimuskeskus on pyrkinyt tuottamaan erityisesti kuivuutta ja kuumuutta kestäviä lajeja.

Osa lajikkeista kuollut jo sukupuuttoon luonnosta

ICARDA:n tavoitteena on säilyttää yksi ihmiskunnan tärkeimmistä ruokakasvien geneettisistä linjoista. Yli kaksi kolmasosaa holvista nostetuista näytteistä on ainutlaatuisia ikivanhoja lajikkeita Lähi-idästä ja Afrikasta.

ICARDA:n pääsihteeri Mahmoud El-Solh sanoi, että näytteiden kasveista monet ovat nykyään kuolleet sukupuuttoon luonnosta.

– Tällä alueella suuri osa nykyään tärkeistä lajeista jalostettiin niiden villeistä alkumuodoista, El-Solh sanoi.

El-Solhin mukaan kaksi kolmasosaa näytteistä on peräisin kuivilta alueilta, missä ne ovat sopeutuneet karuihin kasvuolosuhteisiin.

– Viljelemällä ja risteyttämällä eri lajikkeita voimme tuottaa uusia lajikkeita, jotka kestävät paremmin muun muassa kuivuutta, kuumuutta ja sairauksia, El-Solh sanoi.

"Siemennäytteet ovat korvaamattomia"

Siemenpankin toiminnasta vastaavat Norjan valtio, sekä kasviensuojelujärjestöt GCDT ja NordGen. NordGenin johtaja Arni Bragason sanoi, että tapaus osoittaa, että holvi on osoittanut arvonsa.

– On hienoa nähdä, että holvi on jo osoittanut arvonsa ja olemme voineet auttaa tutkimustyön jatkumisessa, hän sanoi.

ICARDA:n viimeinen näytelähetys Huippuvuorille tapahtui vuonna 2012 sen jälkeen, kun sisällissota oli tehnyt tutkimustyön jatkamisesta Aleppossa mahdotonta. Tuolloin se oli lähettänyt Huippuvuorille lähes 80 prosenttia kaikista omista näytteistään.

Viimekuista siirto-operaatiota valvonut ICARDA:n edustaja Thanos Tsivelikas kuvaili sitä pelastustehtäväksi. Hänen mukaansa siemennäytteet ovat korvaamattomia.

Kansainvälinen siemenpankki perustettiin Huippuvuorille vuonna 2008. Sinne on säilötty noin 860 000 siemennäytettä ympäri maailman. Holvi sijaitsee Longyearbyenin kaupungin lähistöllä vanhassa hiilikaivoksessa.

Rahoituksensa siemenpankki saa eri hyväntekeväisyysjärjestöiltä ja valtioilta.

Lähteet: AP, Yle Uutiset