1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Presidenttiehdokkaat Trump ja Carson pyytävät salaiselta palvelulta ympärivuorokautista suojelua

Yhdysvaltain presidentin vaaleihin on vielä yli vuosi, mutta jo nyt republikaanien kärkinimien suojelemiseen saatetaan valjastaa 260 agenttia.

Republikaanien esivaaliehdokas Donald Trump väittelyssä 16. syyskuuta 2015. Kuva: Max Whittaker / EPA

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusministeriön edustaja kertoi maanantaina, että Donald Trump ja Ben Carson ovat molemmat pyytäneet salaiselta palvelulta ympärivuorokautista suojelua. Uutismedia Fox News kertoi maanantaina, että nimettömistä lähteistä saatujen tietojen mukaan tämä saattaisi tarkoittaa sitä, että kahden ehdokkaan valvominen työllistäisi 260 agenttia.

Uutissivusto Newsmax raportoi jo viikonloppuna, että salainen palvelu oli tarjonnut suojelua Trumpille ja Carsonille ja että myös jo valmiiksi laajan suojelun piirissä olleen demokraattiehdokkaan Hillary Clintonin suojelua olisi vahvistettu entisestään.

Carson kommentoi asiaa maanantaina uutistoimisto CNN (siirryt toiseen palveluun):lle. Hänen mukaansa salainen palvelu oli suoraan kehottanut häntä pyytämään suojelua.

– Suoraan sanottuna, en itse koe tarvitsevani sitä. Mutta salainen palvelu ajattelee, että tarvitsen sitä. Joten tiedätte mitä se tarkoittaa, Carson sanoin kampanjavierailullaan Texasissa.

Trump puolestaan sanoo uskovansa, että jos hän olisi demokraatti, hän olisi jo aiemmin saanut salaisen palvelun suojelun. Trump vertaa itseään nykyiseen presidenttiin Barack Obamaan, joka pääsi salaisen palvelun suojelukseen jo toukokuussa 2007, eli yli puolitoista vuotta ennen kuin hänet ensimmäisen kerran valittiin Yhdysvaltain presidentiksi.