Vuohikolmikon parin viikon kyläkierros sai ikävän päätöksen

Kouvolan Valkealassa katosi kolme vuohta ja yksi ajokoira pari viikkoa sitten. Samoihin aikoihin alueella tehtiin susihavainto. Ossi, Nestori ja Janne –nimiset vuohet ehtivät vierailla parilla maatilalla ennen kuin omistaja pääsi niiden jäljille.

Kotimaa
Vuohia apilapellolla.
Vuohia luomuviljelyssä olevalla apilapellolla.Mirva Korpela / Yle

Ossi, Nestori ja Janne –nimiset vuohet lähtivät omistajansa Tarja Pyötsiän pihasta lokakuun alussa. Vuohet säikähtivät myrskyä ja säntäsivät tiehensä.

Ensimmäinen havainto vuohista tehtiin pian, kun metsästäjä kertoi nähneensä vuohet Pöhköpään suolla. Sen jälkeen vuohista ei kuulunut mitään pariin viikkoon. Pelastuslaitos auttoi Pyötsijää etsinnöissä, mutta vuohikolmikkoa ei tavoitettu.

Vuohet löytyivät lopulta noin kymmenen kilometrin päästä kotoaan sijaitsevalta lammastilalta.

– Vuohet olivat niin villiintyneitä, että ne piti lopettaa, Pyötsiä kertoo harmissaan.

Kymmenenvuotias Ossi oli kolmikon vanhin ja osasi omistajansa mukaan sanoa ”Moi”. Pyötsiä kertoo lemmikkiensä vierailleen matkallaan myös paikallisella mansikkatilalla, jossa koira oli pitänyt niitä parkissa kahden päivän ajan.

– Tilan isäntä ei kuitenkaan tiennyt, että vuohet olivat minun, eikä hän ollut kuunnellut radiota, jossa niiden perään kuulutettiin, Pyötsiä sanoo.

Susihavainnot huolestuttavat

Valkealan Savistossa tehtiin vuohien katoamisen aikaan susihavainto. Silloin katosi myös Niemenmaalla asuvan Reino Niverin suomenajokoira. Hellu-niminen koira on edelleen kateissa.

– Koira katosi samaan aikaan, kun oletetut sudet oli nähty tulevan Savistosta meidän suuntaan. Mikä tahansa havainto koirasta olisi hyvä saada, Niveri toteaa.

Pyötsijän mukaan kylällä puhutaan reviiriään etsivästä susiparista. Valkealan-Kouvolan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Veli-Matti Taimela sanoo, että todennettua susihavaintoa ei ole näköhavainnon jälkeen tehty.

– Jälki oli koiraeläimen jälki, mutta maa on niin kova, ettei siitä saanut selvää, mikä se todellisuudessa oli, Taimela kertoo.

Hän toivoo tietoja uusista jäljistä, jos sellaisia tulee vastaan. Tieto suuntaan tai toiseen toisi selvyyttä metsästäjille, jotka saattavat olla huolissaan ajokoiriensa puolesta.

– Mitään emme aliarvioi, vaan kaikki käydään katsomassa ja mielellään mahdollisimman nopeasti. Hirvenmetsästys on käynnissä, joten tieto rauhoittaisi sitä, Taimela sanoo.

Susihavainnoista tai mahdollisista susien jäljistä voi ilmoittaa soittamalla Kouvolan-Valkealan riistanhoitoyhdistykselle numeroon 050 556 3598. Hellu-koiraa kaivataan numerossa 040 416 5129.