IEVA oli aikansa Tinder – tietokone auttoi parin etsinnässä jo yli 30 vuotta sitten

Peräti 70 000 suomalaista etsi 80-luvulla paria IEVA-ohjelman avulla. Nykyisin digideittisovelluksiin verrattuna IEVA oli varsin kömpelö, mutta se teki kuitenkin tehtävänsä. Pareja syntyi ja maaseudun emäntäpulaa saatiin ainakin vähän helpotettua.

ilmiöt
IEVA-kirja
Leo Vimpari on tehnyt IEVAsta myös kirjan.Elina Kaakinen / Yle

IEVA oli ensimmäisen kerran käytössä vuonna 1982 Oulussa. IEVA oli Oulun maatalousnäyttelyn kiinnostavin koneuutuus, kertoo Ylen Elävä arkisto. Sen jälkeen IEVA kiersi ympäri Suomea ja iloa riitti kymmeneksi vuodeksi.

Oulun silloisen maaseutukeskuksen suunnittelutoimiston päällikkö Leo Vimpari on jaksanut ihmetellä IEVAn saavuttamaa suosiota ja mediahuomiota. Vimpari oli vastuussa IEVA-ohjelman kehittämisestä.

– IEVAa tehtiin osittain pilke silmäkulmassa. Kun annoimme talousneuvontaa, niin huumorimiellä heitettiin, että pitäisihän neuvontajärjestön laittaa maatilojen emäntäasiatkin kuntoon.

Taustalla oli vakava asia. Maatalouden piirissä kannettiin huolta suomalaisen maatalouden perustan, perheviljelmien tulevaisuudesta.

Kyselylomake kartoitti kumppanitoiveet

IEVA oli kiistatta edelläkävijä. Siinä missä tänä päivänä Tinder ja lukemattomat muut digideittisovellukset auttavat sinkkuja löytämään seuraa, IEVA kartoitti suomalaisten kumppanitoiveet käsin täytettävän lomakkeen avulla. Lomakkeen tiedot syötettiin tietokoneelle, joka laski pareille yhteensopivuuspisteitä.

Seinäjokelainen Soile Lehtivuori muistelee vuoden 1992 maatalousnäyttelyä Seinäjoella. Hän päivysti silloin IEVA-kojulla yhdessä miehensä Martin kanssa.

– Tapahtuma oli mukava ja näytti siltä, että monella kaavakkeen täyttäneellä näyttelyvieraalla oli ihan vakavat tarkoitusperät. Muistikuvani on, että koju kiinnosti erityisesti nuoria.

Huumoriakin kojulla kuitenkin viljeltiin. Lehtivuorille on jäänyt erityisesti mieleen kojulle marssineen pohjalaismiehen rehvakas toteamus: "Pitääsköhän vaihtaa akkaa".

Maaseudun miehet edelleen vailla naisia

IEVAn kyselylomakkeen täytti jopa 70 000 suomalaista ja arvion mukaan tietokoneohjelman avulla synytyi 600 paria. Ohjelma oli laadittu huolella ja taustoihin paneutuen.

– Olin yhteydessä alan asiantuntijoihin. Kysymykset laadittiin niin, että niissä tulivat esiin ne asiat, jotka ihmisillä yleensä vaikuttavat kumppanin valintaan, selvittää Leo Vimpari.

Leo Vimpari on selittänyt IEVAn suosiota sillä, että se syntyi oikealla hetkellä. Sille oli selvä tilaus. Mutta tarvittaisiinko jo jonkinlaista uutta IEVAa, maaseudun nuorille miehille räätälöityä apua kumppanin etsimiseen?

Tilastot paljastavat, että varsinkin harvaan asutulla maaseudulla naisten löytäminen on vaikeutunut. Nuorten naisten suhteellinen osuus maaseudun väestöstä on laskenut voimakkaasti. Vuonna 2013 harvaan asutuilla maaseutualueilla oli sataa 20 - 24 -vuotiasta miestä kohti vain 73 samanikäistä naista. (Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 25/2015: Suomen maatalous ja maaseutuelinkeinot 2015)