Rauman pysäköinninvalvonnan selitykset: Näyttö liian pieni, kieli ei ongelma

Parkkikiekon huono luettavuus on useimmiten syynä sakolle. Liian pieni numeronäyttö rokotti raumalaisautoilijan kukkaroa.

Kotimaa
pysäköintikiekko ja sakkolappu
Mari Tuomi

Sosiaalinen media kuohahti eilen Raumalla saadusta pysäköintivirhemaksusta. Maksulapun mukaan kiekossa ollut virhe oli ulkomaankielinen teksti ja liian pieni numeronäyttö.

– Kyseisen kiekon numeronäyttö on lähes puolet laillista pienempi. Pysäköintivirheen perusteena on ollut siis se, että pysäköinnintarkastaja ei ole pystynyt kunnolla lukemaan saapumisaikaa kiekosta, selventää Rauman pysäköinninvalvoja Katri Ranta-Eskola.

Maksulapun mainintaa vieraasta kielestä edes Ranta-Eskola ei täysin ymmärrä.

– Ilmeisesti pysäköinnintarkastajalla on tässä käynyt jonkinlainen pieni töppi. Tässä ei ymmärtääkseni ole mitään virhettä. Pääasiallinen peruste virhemaksulle on kuitenkin kiekon numeronäytön vaikeaselkoisuus.

Pari parkkikiekkoa taskussa

Raumalla pysäköinnintarkastajat eivät kulje lakikirjat takataskussa, vaan kiekkojen tarkkailussa ja lain soveltamisessa pyritään käyttämään maalaisjärkeä.

– Jos kiekko nyt sattuu olemaan punainen, vaikka laki määrää kiekon väriksi sinisen, selvinnee siitä vain huomautuksella. Kiekko pitää olla kuitenkin kaikissa tilanteissa selvästi luettavissa. Vastaan tulee joskus kiekon sijasta lappu, johon on raapustettu saapumisaika, mutta sitä ei enää kelpuuteta, Katri Ranta-Eskola toteaa.

Pysäköinninvalvoja muistuttaa, ettei lappuliisa ole autoilijan pahin vihollinen, vaan heidän tehtävänään on parantaa liikenteen sujuvuutta. Katri Ranta-Eskola kuitenkin ymmärtää, kuinka paljon pysäköintivirhelappu tuulilasissa voi harmittaa.

– Pysäköinnintarkastajat kuitenkin myös neuvovat ja ohjeistavat liikenteenkäyttäjiä, mistä he ovatkin saaneet paljon kiitosta. Heillä on mukana aina pari ylimääräistä laillista parkkikiekkoa. Esimerkiksi juuri tässä tapauksessa oli autoilija saanut matkaansa oikeanlaisen kiekon vanhan tilalle, Ranta-Eskola kertoo.