1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Soten rahoituksesta tehty perusratkaisu – vastuu valtiolle

Ylen tietojen mukaan hallituksen lupaama perusratkaisu soten rahoituksesta on tehty. Tulevat itsehallintoalueet saavat rahansa valtiolta. Jo hallitusohjelmassa päätettiin, että vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä siirtyy pois kunnilta uusille itsehallintoalueille. Tämä rahoituspäätös on vasta alku. Selvitystyötä tarvitaan vielä paljon.

Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Kunnat eivät enää voi rahoittaa sosiaali- ja terveyspalveluja, koska ne eivät tulevaisuudessa päätäkään niistä. Tähän perustuslakivaliokunta kiinnitti huomiota viime keväänä, ja hallitus on ottanut siitä opikseen. Niinpä hallituksen jatkovalmistelun pohjaksi otetaan Ylen tietojen mukaan ensisijaisesti malli, jossa rahoitusvastuu siirtyy valtiolle.

Itsehallintoalueiden verotusoikeus selvitetään

Hallitus lupaa myös selvittää mallin, joka perustuisi alueen omaan verotusoikeuteen ja valtionosuuksiin. Tässä kuuluu perustuslakivaliokunnan ääni. Se lausui viime keväänä, että rahoitus voitaisiin toteuttaa siirtämällä kuntien vastuut sosiaali- ja terveyspalveluista kuntaa suuremmille itsehallintoalueille, joilla olisi verotusoikeus.

Hallituksen päätös on vasta alku

Hallituksen mukaan lähtökohta rahoitusuudistuksen valmistelussa on se, että kokonaisveroaste ei saa nousta ja työn verotus ei saa kiristyä.

Tämä päätös on sananmukaisesti perusratkaisu. Avoimia kysymyksiä jää paljon. Se millä tavalla sosiaali- ja terveyspalvelut jatkossa rahoitetaan, selviää tulevien kuukausien aikana.