"Jumankauta, sulla on komea parta!" – Turpajouhet tuovat rahaa, ihailua ja uskottavuutta

Parrakkaat portsarit saavat tippiä. Partamiehiä pyydetään kouluihin puhumaan kiusaamisen kitkemisestä, koska heillä on auktoriteettiä. Parrakkaat miehet tekevät hyvää myös rintasyöpäkampanjassa. Mutta mitä tekemistä parralla on kaiken tämän kanssa?

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Yhden portsarivuoron aikana lahtelaisen Ville Saaren, 30, partaa saatetaan kommentoida sata kertaa. Vähän väliä ravintolaan sisälle pyrkivä asiakas haluaisi kokeilla omin käsin, miltä parta tuntuu.

Siinä menee raja. Partaan ei kosketa.

– Pysäytän sen käden aika äkkiä. Joskus ärsyttää, että partaa kommentoidaan jatkuvasti, hän sanoo ja imaisee mustaa kahviaan.

– Toisaalta parrasta on myös hyötyä. Olen saanut tippiäkin, koska minulla on parta.

Vitonen kohteliaisuudesta ja asiakaspalvelusta, ja toinen parrasta.

Parrasta on apua monissa tilanteissa. Partamiestä kuunnellaan ja uskotaan, sen Saari on huomannut.

Saman havainnon ovat tehneet muutkin parrakkaat. Mutta minkälainen parta tahansa ei kelpaa, jotta sillä saisi tippiä tai auktoriteettiä – tai voisi liittyä vaikka partamiesten hyväntekeväisyyskerhoon.

Ville Saarella on ollut parta kuusi vuotta, siis miltei koko aikuisikänsä. Ihan helpolla hän ei partajouhistaan luopuisi. Kuva: Hanna Lumme / Yle

Iso, tuuhea ja näyttävä

Ville Saari on pitkän linjan parrankasvattaja. Hänellä on ollut parta lähes koko aikuisikänsä.

Kuusi vuotta parta on ollut iso ja tuuhea – juuri sellainen kuin pitääkin.

– Vaimoni ei varmaan tunnistaisi minua, jos ajaisin parran pois. Välillä kysyn häneltä, onko parta jo liian pitkä. Vielä ei ole ollut. Ei hän varmaan antaisi ajaa partaa pois.

Parta on maskuliininen ja osa kantajaansa.

– Tukka ei enää oikein kasva, joten kasvatan partaa. Parran laittaminen on yhtä iso operaatio kuin jos laittaisi hiuksia. Taidan viettää vessassa enemmän aikaa partaa puunaten kuin vaimo käyttää hiustensa laittamiseen.

Oikeastaan Saaren on helpompaa olla parrakas kuin parraton, koska hänen parrankasvunsa on väkevää.

Partamiehet kampanjoivat rintasyöpää vastaan

Parrakkaat ovat ehtineet Suomessakin vastikään järjestäytyä ja perustaa oman versionsa maailmalla tunnetusta Bearded Villains -yhteisöstä. Suomessa porukkaan kuuluu viitisenkymmentä miestä.

Mukaan ei pääse, jos ei ole isoa partaa.

Bearded Villainsin toivat Suomeen nämä viisi miestä. Vasemmalta: Toni Pihlajamäki, Timo Mäki, Samu Tuhkasaari, Eero Aho ja Mikko Koskinen. Kuva: Jere Kokko

Yhteisön tarkoitus (siirryt toiseen palveluun) on yhdistää parrakkaita miehiä veljeskuntaan yli kulttuurien, rotujen ja uskontojen. Veljeskunta pyrkii edistämään oikeudenmukaisuutta ja ihmisten keskinäistä kunnioitusta.

Tarkoitus on vaatimattomasti saada aikaan myönteistä muutosta ihmiskuntaan.

Käytännössä kyse on parrakkaiden miesten hyväntekeväisyysjärjestöstä, jossa pannaan kampoihin niin rintasyövälle kuin koulukiusaamiselle.

Kun raffin näköiset kaverit puuttuvat epäkohtiin, se toimii.

**– **Meillä on oma ryhmä koordinoimassa Roosa nauha -tempausta ja muita hyvän asian puolesta tehtäviä hankkeita, Suomen Bearded Villains -yhteisön kapteeni Samu Tuhkasaari valottaa.

Hän huomauttaa, ettei hyvän tekeminen ole vain parrakkaiden miesten etuoikeus tai halu, mutta monella asialla on parrakkaan körilään sanomana suuri painoarvo.

Samu Tuhkasaaren mielestä on erikoista, miten paljon parrakkaisiin miehiin kohdistuu ennakkoluuloja. Partamiesten klubia rinnastetaan esimerkiksi moottoripyöräkerhoihin, vaikka Bearded Villainsin tarkoitus on tehdä hyvää ja auttaa ihmisiä. Kuva: Samu Tuhkasaari.

– Tässä maailmassa on paljon epäoikeudenmukaisuutta ja vääryyttä, ja meillä taas vaikuttavan näköisiä miehenköriläitä, jotka huomataan. Haluamme auttaa ja olla mukana tekemässä maailmastamme parempaa paikkaa elää, hämeenlinnalainen Tuhkasaari julistaa.

Aika kova tavoite tavallisille miehille, joita yhdistävä tekijä on voimakas karvankasvu.

Raffin näköisen kaverin sana menee jakeluun

Ville Saari on yksi Bearded Villainsin partaklubiin hyväksytyistä.

– Olen kiertänyt koulujen lisäksi kamppailusaleilla opastamassa, miten kiusaamiseen pitää puuttua ja miten se saataisiin kitkettyä. Aihe on henkilökohtaisesti tärkeä.

Saarta kiusattiin ala-asteella. Hän on tyytyväinen siihen, että voi nyt auttaa muita.

– Olen pystynyt vaikuttamaan aika isosti. Esimerkiksi yhdeltä koululta tuli pyyntö mennä vetämään liikuntatuntia ja puhumaan kiusaamisesta. Kun raffin näköiset kaverit puuttuvat epäkohtiin, se toimii. On aina täysin eri asia, kun kouluun tulee ulkopuolinen, jota nuoret katsovat ylöspäin ja arvostavat, kuin että opettaja sanoo 'soo soo'.

– Aamulla on pakko laittaa öljyä, kammata ja laittaa parta ojennukseen. Muuten näyttäisin ihan ojasta heränneeltä, Saari sanoo. Kuva: Hanna Lumme / Yle

Parrakkailla sinkuilla riittää seuraa

Parta kiinnittää myös naisten huomion.

Naimisissa olevat Saari ja Tuhkasaari eivät vieraiden naisten kommenteista piittaa, mutta tietävät, että mielipiteitä vastakkaisella sukupuolella riittää.

– Ei näistä kauheasti puhuta, mutta parta jakaa naisten mielipiteet. Joku sanoo suoraan, että olisi parempi ilman ja toiset ihailevat, Saari sanoo.

– Se, mitä olen kuullut toisen käden tietona sinkkumiehiltä, niin ymmärtääkseni seuraa on riittänyt! Tuhkasaari huomauttaa.

Saaren tavoin portsarin hommia pitkään tehnyt Tuhkasaari kertoo parran vaikuttavan työntekoon.

– Habitukseni on jo kaiketi auktoriteetti, mutta kieltämättä, parrakkaana olen alkanut saada myös toisenlaista huomiota. Varsinkin miehet ovat erittäin kohteliaita, ja usein juttu alkaa, että 'Jumankauta, sulla on komea parta' ja jatkuu siitä muihin aiheisiin. Siitä olen huomannut saavani respectiä.

Myös Tuhkasaari on saanut parrastaan euroja.

– Muistan ovelta esimerkiksi kommentin, kun asiakas jättää kympin tippiä ja sanoo: 'Vitonen kohteliaisuudesta ja asiakaspalvelusta, ja toinen parrasta'.

Olen huomannut saavani respectiä.

Samu Tuhkasaari

Eivät partamiehet silti tavoittele tieten tahtoen ulkoisella habituksellaan hyötyä.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

– Bearded Villainsina haluamme tehdä parrat kautta linjan hyväksytyiksi. Jos samalla voimme olla heikomman tukena ja parran mukanaan tuomalla auktoriteetilla viemässä hyvää eteenpäin, se täyttää tavoitteemme! Tuhkasaari hehkuttaa.

Se, että partaa tuijotetaan, kommentoidaan ja yritetään hipelöidä, on joskus rasittavaa. Toisaalta partamiehet ovat myös vähän mielissään siitä, että parta herättää kiinnostusta, tunnustaa Saari.

– On se myönnettävä. Kuka nyt ei huomiosta tykkäisi.