1. yle.fi
  2. Uutiset

Laskettelijoiden taistelu lämmintä vastaan jatkuu – Ruka onnistunut pitämään yhden mutkamäen auki

Rukan laskettelukeskuksessa Kuusamossa kamppaillaan syyslämpimiä vastaan. Viime viikolla avatun laskettelurinteen sulaneita kohtia on paikkailtu säilölumella ja rinnekoneet tamppaavat mäkeä yöpimeässä tulevan päivän laskettelijoiden tarpeisiin.

laskettelu
Rukakeskuksen talvikauden aloittanut Saaruan rinne 20. lokakuuta 2015.
Rukakeskus / web kamera

Rukan laskettelukausi aloitettiin viime viikon maanantaina, kun yöpakkasten turvin lumetettu Saaruan yksi rinne saatiin kuntoon. Avausajankohta on yksi historian varhaisimmista.

Avauksen jälkeen kamppailu rinteen aukipitämiseksi on kuitenkin jatkunut lämpimässä säässä. Edes yöaikaan elohopea ei ole pudonnut nollarajan alapuolelle eikä rinteeseen ole voitu tykittää lunta.

Öisin rinnettä ovat tampanneet käyttökuntoon useat rinnekoneet ja pahimpiin sulamispaikkoihin on kuljetettu traktorikuormittain viime vuodelta varastoitua lunta. Työn ansiosta rinne on saatu pidettyä edelleen auki.

Syyslomien aikana kävijöitä rinteessä on riittänyt, kertoo Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen. Hänen mukaansa rinteessä on ollut päivittäin ollut muutama sata laskettelijaa. Käytännössä yksi rinne ei juuri enempää laskettelijoita vedäkään.

Iso-Syöte odottelee vielä pakkasia

Suomen eteläisimmäksi tunturiksi sanottu Pudasjärven Iso-Syöte kärvistelee vielä vesikelissä. Alkusyksyn aikana Syötteenkin alueella oli pikkupakkasia, mutta kun sääennusteet lupasivat heti perään pitkää lauhaa kautta, ei rinteiden lumetusta aloitettu.

Käytännössä Iso-Syöte valmistautuu rinnetöihin normaaliin aikataulun mukaisesti marraskuun puolella.

Lue seuraavaksi