Kiinassa neljännesmiljoona tiekuolemaa vuodessa, virallinen luku on neljännes

Kiinassa on yhä enemmän autoja, mutta liikennesääntöjen noudattaminen ja valvominen eivät ole yleistyneet samaan tahtiin.

Ulkomaat
Ruuhkainen 12-kaistainen katu, taustalla pilvenpiirtäjiä.
Liikennettä Pekingissä tammikuussa 2015.Rolex Dela Pena / EPA

Kiinan liikenne vaatii joka vuosi yli neljännesmiljoonan ihmisen hengen, tilastoi Maailman terveysjärjestö WHO. Kiinan viranomaisten ilmoittama luku on alle neljännes WHO:n luvusta.

Järjestön liikenneturvallisuusraportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Kiinan liikenneonnettomuuksissa kuoli viime vuonna 261 367 ihmistä. Kiinan tilastokeskuksen luku toissa vuodelle on 58 539.

Sataa tuhatta asukasta kohdenKiinan liikennekuolemaluku (18,8) on lähellä keskituloisten maiden keskiarvoa (18,5), mutta kaukana korkean tulotason maista (9,5).

Kuolinluvussa näkyy Kiinan keskiluokkaistuminen, jonka takia yhä useammalla on varaa autoon. Kiinan automarkkinat ovat nykyisin maailman suurimmat. Liikennesääntöjen noudattaminen ja valvominen sen sijaan eivät ole kehittyneet samaan tahtiin.

Bussiturmissa kuolee kerralla kymmeniä

Yli neljännes liikenteen uhreista on jalankulkijoita. Suuri enemmistö, 72 prosenttia, on miehiä. Myös bussit ovat usein osallisina liikenneturmissa. Onnettomuudet, joissa kuolee kerralla kymmeniä ihmisiä, eivät ole harvinaisia.

Kiinalaistutkijoiden keväällä The Lancet (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä julkaiseman tutkimuksen mukaan tieturmat ovat Kiinassa usein kuolemaksi myös sen takia, ettei pelastustoimi ole ajan tasalla.

Kaikkiaan Kiinassa menetetään liikenneturmien takia enemmän odotettavissa olleita elinvuosia kuin esimerkiksi minkään syövän vuoksi.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset