1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pitkä elokuva ei ole opettelua ja kokeilua – haastetta tuo kokonaisuus ja kaupallisuus

Kauhukomedia Bunny the killer thing on ohjaajalleen ensimmäinen pitkä elokuva. Urallaan parikymmentä lyhytelokuvaa tehnyt Joonas Makkonen kuvailee pitkän elokuvan tekoa huomattavasti haastavammaksi kuin lyhytelokuvan parissa työskentelyn.

Kotimaan uutiset
Elokuvan Bunny the Killer Thing -esitteitä pöydällä.
Katja Oittinen / Yle

Lyhytelokuvien teko antaa lähes poikkeuksetta tekijälleen vapaat kädet. Taloudellinen riski on usein olematon, ja taiteellinen vapaus on lähes rajaton.

Siirryttäessä pitkän elokuvan tekoon tilanne muuttuu esimerkiksi ohjaajan osalta merkittävästi. Pitkän elokuvan tuotanto on huomattavasti masiivisempaa, ja laajan kokonaisuuden hallinta asettaa omat haasteensa. Myös kaupallinen näkökulma on läsnä.

– Vaikka pitkä elokuva olisi independent-tuotanto, niin silti kaupallinen näkökulma on liki poikkeuksetta otettava huomioon.

– Lyhytelokuvilla kokeillaan ja opetellaan, mutta pitkä elokuva on täysin oma juttunsa, toteaa Bunny the killer thing elokuvan ohjaaja Joonas Makkonen.

Pitkä kiinnostaa ensisijaisesti, lyhytelokuvaa unohtamatta

Joonas Makkonen ei ole ainoa elokuvaohjaaja, joka on aloittanut uransa lyhytelokuvien parissa.

Siirtyminen pitkiin elokuviin on monen ohjaajan urakehitykselle tyypillistä. Vaikka Makkosta kiinnostavatkin jatkossa pitkät elokuvat, ei hän käännä selkäänsä menneisyydelleen.

– Jatkossa toki toivon, että saan työskennellä pitkän elokuvan parissa. Toisaalta tämä ensimmäinen pitkä elokuvanikin oli alunperin suunniteltu lyhytelokuvaksi, mutta sitten huomasin, että käsikirjoitus ei mitenkään taivu lyhytelokuvaksi, naurahtaa ohjaaja Joonas Makkonen.

Kainuussa kuvatun Bunny the killer thing - elokuvan ensi-ilta on kuudes marraskuuta.