Presidentti Niinistö vaalirahakohusta: Presidentinkampanjasta oli hyötyä puolueen rahankeruussa

Sauli Niinistö vastasi kysymykseen siitä, kerättiinkö hänen persoonansa ja vuoden 2006 presidenttikampanjan avulla varoja myös puolueen toimintaan ylipäätään.

Kotimaa
Sauli Niinistö
Sauli NiinistöJussi Nukari / Lehtikuva

Kokoomuksen vuoden 2006 presidentinvaalikampanjaan liittyvä kohu ei koske pelkästään lahjoittajien nimien julkistamista tai julkistamatta jättämistä. Se koskee myös sitä, miten vetovoimaisen ehdokkaan kampanjan aiheuttamaa innostusta hyödynnetään rahan keruussa.

– Sellainen kampanja herättää aina mielenkiintoa ja osallistumisen halua. Tästä on minusta kyse myös kokoomuksen keräämien lahjoitusten osalta, Niinistö vastasi kysymykseen lyhyesti.

Niinistö kommentoi vaalirahoitusta hänen ja Brasilian presidentin Dilma Rousseffin yhteisessä tiedotustilaisuudessa tämän Suomen-vierailulla.

Presidentti kommentoi maanantaina keskustan entisen puoluesihteerin Jarmo Korhosen Maan tapa -kirjassaan sekä maanantaina Ylen MOT-ohjelmassa kertomia väitteitä siitä, että Niinistön 2006 presidentinvaalikampanjan rahoitusta olisi kerätty niin että puolue olisi opastanut ja jopa houkutellut lahjoittajia antamaan rahaa nimettömästi kierrättämällä rahaa sekä puoleen tilin että tätä varten avattujen erillisten säätiöiden tilien kautta. Tällöin lahjoittajista ei tehdä vaalirahoitusilmoitusta oikeusministeriölle.

Lakia ei rikottu, sillä puolueiden kautta tulevat lahjoitukset ovat julkisia vasta vuoden 2010 jälkeen. Yksityishenkilön nimen julkistamisen raja menee nykyään 1 500, aikaisemmin 3 400 eurossa. Kunnallisvaaleissa raja on 800 euroa. Näitä pienempien lahjoitusten antajien nimen julkistaminen ilman suostumusta on sen sijaan rikollista.