Tutkijat ihmeissään – minne Päijänteen taimenet katosivat?

Päijänteeseen istutettujen 2-vuotiaiden taimenistukkaiden lähes täydellinen kato ihmetyttää kalatutkijoita. Muilla järvillä 2-vuotiaat istukkaat menestyvät paremmin.

Kotimaa
Järvitaimen, T-ankkurimerkki, Päijänne,
Merkitty järvitaimen.Keski-Suomen ELY-keskus

Päijänteeseen istutetut kaksivuotiset taimenet näyttävän kadonneen lähes kokonaan. Osa viime vuosina istutetuista taimenista on merkitty, mutta vain muutama 2-vuotiaille taimenistukkaille laitettu merkki on palautettu tutkijoille.

– On hyvä kysymys, että minne ne katoavat. Kolmevuotiaat istukkaat näyttävät kasvavan aivan hyvin, niille tulee toista kiloa vuodessa kasvua. Kaksivuotisia vain ei näy, sanoo kalastusbiologi Matti Havumäki Keski-Suomen kalatalouskeskuksesta.

Syyllinen saattaa olla muikku.

– Järvitaimen haluaa löytää muikkua, ja pohjoisella Päijänteellä se on isoa ja harvassa. Myös etelämmässä muikku kasvaa nopeasti isoksi, ja voi olla, ettei siihen pieni istukas ehdi, arvelee Havumäki.

Muilla Keski-Suomen järvillä 2- vuotiaiden taimenien istutukset onnistuvat paremmin kuin Päijänteellä. Päijänteellä kolmevuotiaina istutetut taimenet näyttävät selviytyvän huomattavasti paremmin kuin kaksivuotiset.

– Vahvasti näyttää siltä, että Päijänteeseen pitäisi laittaa kolmevuotiaita ja kolmekesäisiä mieluummin kuin kaksivuotisia. Rahalle tulisi parempi vastine, Havumäki sanoo.