Kaupungit kisaamaan kasvusta – hallitus antaa porkkanarahaa uusiin ajatuksiin

Hallitus kilpailuttaa kaupunkeja ja hakee uusia ajatuksia kaupunkiseutujen kehittämiseen. Hallitus etsii porkkanarahalla kaupunkiseutuja, joille houkuteltaisiin investointeja ja edistetään työvoiman liikkuvuutta.

talous
Juna pysähtyneenä lentoaseman pysäkillä.
Ella Mikkola / Yle

Osana kärkihankkeita (siirryt toiseen palveluun), hallitus houkuttelee kaupunkeja kehittämään uusia ajatuksia yritystoiminnan ja alueiden kehittämiseen.

Suunnitelmien mukaan alueiden pitää ottaa enemmän vastuuta ja varautua paremmin talouden rakennemuutoksiin. Maakuntien liittoilta vaaditaan parempaa ennakointia teollisuustuotannon ja yritystoiminnan muutoksiin.

Hallitus varaa vuosittain viisi miljoonaa euroa seuraavaksi kolmeksi vuodeksi liittojen käyttöön. Rahoilla laaditaan muun muassa suunnitelmia keinoista ennakoida ja selvitä isoista irtisanomistilanteista.

Hallitus hakee kasvuvyöhykettä

Hallitus varaa ensimmäistä kertaa rahaa laajempien kasvuvyöhykkeiden perustamiseen. Rahoilla haetaan esimerkiksi pääradan varteen Helsingin ja Tampereen välille syntyneen alueen vahvistamista. Lisärahoilla yritetään houkutella vyöhykkeelle investointeja ja parantaa työntekijöiden liikkuvuutta muun muassa älyliikenteen avulla.

Hallitus rahoittaa yhtä tai kahta vyöhykettä seuraavan kolmen vuoden aikana.

Pääradan lisäksi vastaavia alueita on Perämeren seudulla Oulun läheisyydessä sekä Turun ja Pietarin välinen kasvukäytävä.

Hallitus käyttää osana kärkihankkeita vyöhykkeiden ja kaupunkiseutujen kehittämiseen kolmen vuoden aikana 15 miljoonaa euroa.

Hallitus tekee kaupunkiseutujen kanssa uudestaan sopimukset maankäytön, asumisen ja liikenteen yhteishankkeista.

Hallitus sanoo tiukentavansa näiden MAL -sopimusten sitovuutta. Sopimuksissa on aikaisemmin ollut ongelmia asuntorakentamisen hitauden takia. Sopimuksissa huomioidaan myös kasvava maahanmuuttajien asuntojen tarve.