Tyriminen yrittäjänä toi Sarasvuolle armahduksen: "Olen aina pitänyt sinua kusipäänä, mutta nyt..."

Jari Sarasvuo on käännekohdassa. Tähänastisen matkansa hän summaa omaelämäkerrassaan Välähdyksiä pimeässä ja pimeitä välähdyksiä. Kun Sarasvuolta kysyy, kuka hän on, vastausta joutuu odottamaan. Lopulta kuuluu kolme sanaa: isä, yrittäjä, ihminen.

kirjallisuus
Jari Sarasvuo
Jari SarasvuoJussi Nukari / Lehtikuva

Jari Sarasvuosta piti tulla näkymätön perusporvari. Koulunkäynti oli helppoa ja työntekoon hän tottui jo nuorena.

Toisin kävi. Miehestä tuli vihattu ja rakastettu bisnesvalmentaja, yrittäjä, jollaiseksi hän nimenomaan ei halunnut. Isä oli näyttänyt, että hommassa voi epäonnistua. Tänään julkaistavassa elämäkerrassaan Sarasvuo toteaa asian suorasukaisesti.

– Minusta ei pitänyt tulla mitään vtn valmentajaa, hän kirjoittaa.

Sattumalla oli näppinsä pelissä. Sarasvuon elämän muutti 1990-luvun laman koetellessa Yhdysvalloista tilattu c-kasetti, jolla oli Brian Tracyn valmennuskurssi Menestyksen psykologia.

– Huomasin, että tämähän toimii. Rupesin antamaan sitä tietoa tiskin alta asiakkaillekin.

"Kusenmakuisia tippukiviä"

Kun Sarasvuon perustaman valmennusyrityksen Trainers' Housen tilillä oli 2000-luvun puolivälin tienoilla kymmeniä miljoonia euroja, monet pitivät Sarasvuota maan ärsyttävimpänä jätkänä. Väheksyntä oli armotonta ja julkista.

Alttiiksi Sarasvuo oli asettanut itsensä jo 1990-luvulla. Hyvät, pahat ja rumat -tv-ohjelma kaikkine lieveilmiöineen oli omiaan tuomaan esiin huonotkin puolet. Sarasvuo heittäytyy suorastaan runolliseksi omahyväisyyttään kuvaillessaan.

– Häpeästä tislattu vallantunne höyrystyi sydämessä, nousi keltaisena sumuna päähän ja muodosti kusenmakuisia tippukiviä luolan kattoon, Sarasvuo tunnustaa.

Hyvien, pahojen ja rumien jälkeen oli bisnesten rinnalla muita keskusteluohjelmia ja tosi-tv:tä. Sarasvuo on ehtinyt tehdä häkellyttävän paljon. Häntä maaniteltiin ensimmäisen kerran kirjaprojektiin seitsemän vuotta sitten.

– Elettyä elämää on niin valtavasti, että se itsessään perustelee tarinan, Sarasvuo muotoilee.

Synkintä puolitoista vuotta sitten

Kun Trainers' House hakeutui viime vuoden lopulla velkasaneeraukseen, pahin oli jo takana. Elämänsä synkimmän ajanjakson Sarasvuo koki keväällä 2014. Yritysmaailman ongelmia pönkitti Nelosen antamat näyttävät potkut. Sarasvuo-talkshow lopetettiin heikkojen katsojalukujen takia.

Kirjassaan Sarasvuo kertoo, ettei työnteko edes omassa yrityksessä maistunut. Poissaolojen tekosyyksi kävi kirjoittaminen.

– Paskat kirjoitan. Möllötän mätänemispisteessä kotitoimistossani ja viisastelen Twitterissä, Sarasvuo kuvailee ajanjaksoa.

Vuosi sitten tuli uusi idea. Oli lähetettävä terveisiä kadotuksesta, jonne hän oli ajautunut. Sarasvuo julkaisi sanomansa netissä – tällä kertaa saunassa kuvatun videon muodossa. Hämmennystä aiheuttanut tallenne esitteli uutta Stronghold-projektia. Sarasvuo tituleerasi itseään toukaksi.

Anteeksianto

Jos menestys aiheuttaa kateutta, romahdus tuo armahduksen. Jari Sarasvuo oli tyrinyt yrittäjänä, mikä toi hänet lähemmäksi ihmisiä, ja ihmiset lähemmäs häntä.

Sarasvuon mielestä yritysepäonnen lisäksi ratkaiseva tekijä on ollut ohjelma Yle Puheella. Siinä hän ajattelee ääneen tunnin kerrallaan. Samalla on alkanut sadella viestejä, joiden sisältö on lähes aina sama: "Olen aina pitänyt sinua kusipäänä, mutta nyt, kun olen tutustunut sinuun, muutin mieleni."

– Niin kauan, kun maksoin enemmän veroja ja palkkasin enemmän ihmisiä – eli menestyin – mulla ei ollut sovitusta. Kun lakkasin menestymästä yrittäjänä, niin siinä kävi niin, että sain anteeksi, Sarasvuo sanoo.

– Sosiaalinen happi on runsaampaa, saan olla enemmän ihminen.