1. yle.fi
  2. Uutiset

Turvallisuusarvio päivitettiin: Ei turvapaikkaa irakilaisille lähtöalueen perusteella, yksilöllinen tilanne ratkaisee

Turvallisuusarviota on lievennetty erityisesti Babylonin läänin ja Kirkukin kaupungin osalta.

Kotimaan uutiset
Turvapaikanhakijoita Hennalaan  perustetussa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa Lahdessa.
Turvapaikanhakijoita vanhaan Hennalan varuskuntaan perustetussa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa Lahdessa 16. lokakuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Maahanmuuttovirasto on päivittänyt linjauksensa Irakin osalta. Sen selvityksen perusteella monien Irakin alueiden turvallisuustilanne on lieventynyt, mikä vaikuttaa Maahanmuuttoviraston ratkaisuihin turvapaikka-asioissa.

Jatkossa irakilaisten turvapaikkahakemuksissa ratkaisee yksilöllinen tilanne, ei henkilön lähtöalue.

Sitä, kuinka päätös tulee vaikuttamaan turvapaikkapäätöksien määrään, on kuitenkin Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Esko Revon mukaan vaikea sanoa.

– Valtaosa tällä hetkellä vireillä olevista irakilaisten turvapaikkapäätöksistä on siinä käsittelyn vaiheessa, että tätä on turha lähteä arvioimaan, hän toteaa.

– Aikaisempina vuosina meille tuli hyvin paljon hakijoita kurdilääneistä pohjoisesta, mutta se, mikä tieto meillä on nyt tähän päivään, niin yhä enemmän hakijoita on tullut etelämmästä ja Bagdadin ympäristöstä. Eli tämän tyyppisen arvion voin antaa, että todennäköisesti meillä on enemmän hakijoita, joihin tämä meidän linjaus tulee tietyllä tavalla vaikuttamaan, Repo jatkaa.

Maahanmuuttovirasto muistuttaa, että Irakin tilanne on kuitenkin edelleen vaikea, ja maan sisäinen tilanne vaihtelee alueittain.

Babylonin läänissä ja Kirkukissa turvallisuustilanne parantunut

Alueita, joiden turvallisuustilanne on selvityksen mukaan lieventynyt edelliseen arvioon verrattuna, ovat erityisesti Babylonin lääni sekä Kirkukin kaupunki. Bagdadissa turvallisuustilannetta Maahanmuuttovirasto kuvailee edelleen ongelmalliseksi, mutta se kuitenkin linjaa, ettei kaikkien sieltä tulevien voida katsoa olevan henkilökohtaisessa väkivallan vaarassa.

Irakia koskeva uusi turvallisuusarvio tarkoittaa siis sitä, että jatkossa hakemukset tutkitaan ja ratkaistaan "yksilöllisesti sen mukaan, mihin syihin hakijat vetoavat turvapaikkapuhuttelussaan ja miten he perustelevat turvapaikan tarvettaan".

Esko Repo muistuttaa myös, että Maahanmuuttoviraston linjauksien oikeellisuuden arviointi on loppukädessä hallinto-oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden käsissä, jos turvapaikkapäätöksistä valitetaan.

Irakilaisten turvapaikkahakemusten käsittely jäädytettiin syyskuun lopussa. Uuden linjauksen myötä hakemusten käsittely pääsee taas vauhtiin. Vielä ei silti juurikaan käsitellä nyt syksyllä saapuneiden irakilaisten hakemuksia – heidän paperinsa eivät pääosin ole vielä siirtyneet poliisilta Maahanmuuttovirastoon.

Lue seuraavaksi